NEW YORK - De effectenbeurzen op Wall Street gingen donderdag over een breed front sterk omhoog.

Beleggers hervonden hun optimisme over het herstel van de Amerikaanse economie en zetten de koersen over een breed front in de plus.

De toonaangevende Dow-Jonesindex brak vlak voor het slot door de grens van 10.000 punten. Die werd medio oktober voor het eerst in meer dan een jaar tijd doorbroken, maar ruim een week later zakte de index er weer doorheen.

Uiteindelijk sloot de Dow 203,82 punten hoger op 10.005,96 punten, een winst van 2,1 procent.

Ook de andere belangrijke graadmeters stonden donderdag flink in de plus. De brede S&P 500 won 1,9 procent (20,13 punten) bij een slotstand van 1066,63 punten. De door technologische fondsen gedomineerde Nasdaq ging met 2,4 procent (49,80 punten) omhoog tot 2105,32 punten.

Arbeidsproductiviteit|
Beleggers vernamen voor het begin van de handel dat de arbeidsproductiviteit in de Amerikaanse industrie en dienstensector in oktober met 9,5 procent steeg.

Dat is de sterkste stijging in zes jaar tijd. Daarnaast vroegen in de afgelopen week 20.000 minder Amerikanen voor het eerst een werkloosheidsuitkering aan dan in de voorgaande week.

"Deze week gaf een eerste blik op oktober en je moet concluderen dat het een goede maand was voor de economie", stelde een Amerikaanse analist naar aanleiding van de cijfers.

Cisco
Producent van netwerkapparatuur Cisco Systems werd 2,7 procent meer waard. Het concern maakte woensdag na afloop van de beurshandel onverwacht sterke cijfers over het afgelopen kwartaal bekend en toonde zich optimistisch over de toekomst.

Dat nieuws vergrootte ook de aantrekkingskracht van andere technologische fondsen. Zo won Apple 1,7 procent, ging de koers van chipfabrikant Intel 1,6 procent omhoog en kreeg Microsoft er 1,5 procent bij.

Fondsen
De winsten bleven echter niet beperkt tot de technologische sectoren, alle fondsen in de Dow Jones stonden donderdag hoger.

De grootste winst was voor creditcardmaatschappij American Express, dat de beurskoers met 5 procent zag stijgen. Chemieconcern DuPont, entertainmentconcern Walt Disney, vliegtuigbouwer Boeing, bouwmachinefabrikant Caterpillar en de bank JPMorgan Chase werden allemaal meer dan 3 procent meer waard.

Farmaceutische concerns moesten het met de kleinste winst stellen. Pfizer, Merck en Johnson & Jonhson noteerden alle drie nog geen procent hoger dan een dag eerder.

Sara Lee
Levensmiddelenconcern Sara Lee werd 3,7 procent meer waard. De producent van Douwe Egberts-koffie en Pickwick-thee boekte afgelopen kwartaal dankzij kostenbesparingen ruim twee keer meer winst dan een jaar eerder en verhoogde de verwachtingen voor heel 2009.

De olieprijs zakte met bijna 1 procent tot 79,90 dollar per vat ruwe Amerikaanse olie. Oliefondsen Exxon Mobil en Chevron profiteerden echter van het optimisme over de economie en gingen gemiddeld 1,5 procent omhoog.

Euro
De euro kostte aann het einde van de Amerikaanse handelsdag 1,4880 dollar. Bij het slot van de Europese beurshandel eerder op de dag was de Europese munt 1,4860 dollar waard.