FRANKFURT - Technisch dienstverlener Imtech verwacht in de nabije toekomst meer 'groene' opdrachten binnen te krijgen. Een aantal lopende projecten, waaronder de 'groene revitalisering' van het hoofdkantoor van Deutsche Bank in Frankfurt, dient daarbij als vliegwiel.

De twee 155 meter hoge torens van Deutsche Bank zijn door Imtech vrijwel geheel gestript. Ze worden voorzien van nieuwe en energiezuinige klimaatbeheersing, verlichting en ruiten die warmte 'vasthouden'. Resultaat: een halvering van het totale energieverbruik tot 15,8 gigawattuur per jaar, ofwel het jaarlijkse gemiddelde verbruik van bijna 5000 huishoudens.

De klus heeft een waarde van 120 miljoen euro. Imtech verwacht de energiezuiniger panden augustus volgend jaar op te leveren.

Opdrachten
Het bedrijf uit Gouda verwacht dat het aantal opdrachten verder zal toenemen omdat steeds meer organisaties hun kantoren volledig duurzaam willen maken in het kader van maatschappelijk verantwoord ondernemen. ''Het is een hot topic in Europa'', aldus een woordvoerder van Imtech.

Vooral in Duitsland is er veel aandacht voor duurzaamheid. Naast de klus bij Deutsche Bank wil Imtech zich manifesteren in stadions, waar momenteel nog veel energie verloren gaat.

Energie
''De piekbelasting is nu heel hoog doordat er bijvoorbeeld alleen bij wedstrijden gestookt wordt. Die energie kan worden opgevangen en hergebruikt'', aldus de zegsman. Imtech hoopt binnen een paar maanden naamgever te worden van het stadion van de Hamburgse voetbalclub HSV. Dat zal dan Imtech Arena gaan heten.

Imtech werkt ook al aan het Olympisch stadion in Londen waar in 2012 de Spelen worden gehouden. Het bedrijf is daar verantwoordelijk voor duurzame lucht- en klimaattechnologie. Het stadion moet extreem energiezuinig worden en een zeer lage uitstoot van koolstofdioxide (CO2) hebben.

Greenpeace
Een ander in het oog springend project is het nieuwe zeilschip van milieuorganisatie Greenpeace, de Rainbow Warrior 3. Imtech neemt onder meer de elektrische aandrijving, bij gebrek aan wind, en de generator voor zijn rekening. De warmte van de generator, die gestookt kan worden op biomassa, wordt opgevangen en gebruikt voor het opwarmen van de motor en water.

Imtech haalde vorig jaar met 'groene' activiteiten een omzet van 960 miljoen euro, een kwart van de totale omzet. Het bedrijfsonderdeel Energy & Environment, waaronder de activiteiten vallen, zal dit jaar meer dan 1 miljard euro aan omzet behalen.