Shell aan de slag in Irak

BAGDAD - Olieconcern Shell gaat mogelijk samen met de Amerikaanse branchegenoot ExxonMobil een olieveld in Irak ontginnen. Drie andere consortia die ook interesse hadden in het veld haken af. Dat heeft het Irakese ministerie van Olie donderdag bekendgemaakt.

Naar verwachting tekenen Shell en ExxonMobil later op de dag een contract met een looptijd van twintig jaar. Irak kon bij een veiling van gas- en olievelden in juni met vrijwel geen enkel olieconcern overeenstemming bereiken over de voorwaarden waaronder de velden ontgonnen mogen worden.

Shell en ExxonMobil willen aan de slag in het zogeheten West Qurna-veld, waaruit dagelijks 285.000 vaten olie worden gepompt. Het veld bevat een bewezen reserve van 8,7 miljard vaten. Bij de veiling in juni gingen concurrent BP en China National Petroleum Corp aan de haal met de hoofdprijs, het Rumaila-veld met een reserve van 17 miljard vaten.

IEX.nl (mediapartner)

IEX.nl (mediapartner)
IEX.nl is hét beleggersplatform van Nederland. Volg alles van deze mediapartner. 

Nieuwsbrief NUzakelijk

Nieuwsbrief NUzakelijk
Wil jij niets missen op ondernemersgebied? Meld je aan voor onze nieuwsbrief, dan weet je precies wat eraan zit te komen. 

Cryptomunten

Cryptomunten
Handleiding: Zo beleg je in bitcoins en andere virtuele munten.

NUwerk

NUlokaal adverteren

Tip de redactie