ZWOLLE - De omzet van Wavin is in het derde kwartaal met bijna een kwart gedaald op jaarbasis. De marktomstandigheden bleven uitdagend ondanks tekenen van stabilisatie in de Europese bouwmarkten. Dat heeft de producent van buizen en leidingsystemen donderdag bekendgemaakt.

De omzet daalde met 24,8 procent tot 320 miljoen euro. Op een zogeheten vergelijkbare basis, waarbij overnames en schommelende valutakoersen buiten beschouwing blijven, nam de omzet met 20 procent af. In het tweede kwartaal was de daling op vergelijkbare basis 24,2 procent en in het eerste kwartaal 30,7 procent.

Wavin verwacht dat de omzetdaling in het vierde kwartaal ''gematigder'' zal zijn dan in eerdere kwartalen. Dat komt doordat de marktomstandigheden in het vierde kwartaal van vorig jaar steeds slechter werden. Het bedrijf beschreef de situatie destijds als een perfecte storm.

Resultaat
Het bedrijfsresultaat (ebitda) kwam uit op 44,3 miljoen euro. Dat is een daling van 8,6 procent op jaarbasis. Mede dankzij hoger dan verwachte kostenbesparingen denkt het bedrijf dit jaar een bedrijfsresultaat van meer dan 100 miljoen euro te behalen. Over de eerste negen maanden van dit jaar staat de teller op 89,8 miljoen euro.

Wavin mikte op kostenbesparingen van 40 miljoen euro op jaarbasis. Die doelstelling is ruimschoots gehaald, aldus het bedrijf. Wavin schrapte 1500 banen, waardoor het personeelsbestand slonk tot circa 6600 werknemers.

Met de ingrepen is een last van 30 miljoen euro gemoeid, waarvan 13 miljoen euro vorig jaar werd geboekt. De resterende 17 miljoen euro is grotendeels verwerkt in de resultaten over de eerste negen maanden van dit jaar.