TOKIO - De Japanse autofabrikant Toyota Motor heeft over het afgelopen kwartaal onverwacht winst geboekt. Bovendien verwacht de grootste autofabrikant ter wereld dit boekjaar een veel kleiner verlies dan eerder werd gedacht. Dat maakte Toyota donderdag bekend.

De nettowinst over het tweede kwartaal van het gebroken boekjaar, dat eindigt in maart, kwam uit op 21,8 miljard yen (162,5 miljoen euro). Dat is een winstdaling van 84 procent vergeleken met een jaar eerder. Voor het gehele boekjaar gaat Toyota nu uit van een nettoverlies van 200 miljard yen (1,5 miljard euro) tegen een eerder verwacht verlies van 450 miljard yen.

Toyota profiteerde van kostenbesparingen en een gestegen verkoop van milieuvriendelijke auto's zoals de Prius dankzij overheidspremies. Toyota maakte woensdag nog bekend zich terug te trekken uit de Formule 1 om kosten te besparen.

Omzet
De omzet van Toyota nam in het afgelopen kwartaal met een kwart af tot 4,23 biljoen yen (31,6 miljard euro). De operationele winst daalde met 66 procent tot 58 miljard yen (433 miljoen euro). Hier werd door analisten gerekend op een operationeel verlies van 63 miljard yen.

Toyota leed vorig jaar voor het eerst in zijn bestaan verlies. Om de recessie het hoofd te bieden, werden duizenden banen geschrapt en de productie teruggeschroefd.

Branchegenoot Nissan Motor maakte woensdag nog bekend dit boekjaar minder verlies te boeken dan eerder werd gedacht. Ook Honda is positiever geworden.