NEW YORK - De Amerikaanse producent van navigatie-apparatuur Garmin verraste de markt woensdag met een winststijging in het derde kwartaal. De belangrijkste concurrent van TomTom zag de vraag sterk stijgen en wist de winstmarge te verbeteren.

De winst steeg met een kwart tot 215 miljoen dollar (146 miljoen euro), na drie kwartalen van winstdalingen. Analisten hadden gerekend op een nieuwe winstdaling. De omzet daalde met 10 procent tot 781 miljoen dollar (531 miljoen euro). Ook dit cijfer overtrof de verwachtingen.

Het bedrijf verklaarde dat de verkopen in zowel Noord-Amerika als Azië zijn gestegen, terwijl ook in Europa verbetering te zien is ten opzichte van het eerste halfjaar. De laatste opmerking is volgens analist Martijn den Drijver van SNS Securities ook een opsteker voor TomTom, gegeven dat dit de grootste markt is voor het Nederlandse bedrijf.

TomTom
TomTom noteerde woensdagmiddag 6,8 procent hoger. Dit is volgens analist Eric de Graaf van effectenhuis Petercam vooral te danken aan een herstel na de scherpe daling van het aandeel vorige week. Internetconcern Google maakte toen bekend dat het ook in gespecialiseerde navigatiesoftware stapt.