NEW YORK - De effectenbeurzen op Wall Street stonden woensdag de hele dag overtuigend op winst. Beleggers reageerden positief op berichten over de Amerikaanse arbeidsmarkt en dienstensector.

Het vertrouwen werd gesterkt door voorzichtig optimistische woorden van het stelsel van centrale banken (de Fed).

Ruim een half uur voor het einde van de handel stond de Dow-Jonesindex van dertig belangrijke fondsen 1,3 procent hoger op 9898 punten.

De breed samengestelde S&P 500 ging 1,1 procent omhoog tot 1057 punten. De door technologiefondsen gedomineerde Nasdaq boekte een winst van 0,7 procent tot 2072 punten.

Dienstensector

Voor aanvang van de handel meldde salarisstrookverwerker ADP dat er in oktober 203.000 arbeidsplaatsen verdwenen in de Verenigde Staten. Dat waren er iets meer dan verwacht, maar het was wel het laagste maandelijkse aantal in meer dan een jaar tijd.

Daarnaast bleek uit een rondgang langs inkoopmanagers dat de dienstensector in de VS vorige maand voor de tweede maand op rij licht is gegroeid.

Consumptie

De Fed stelde na de zeswekelijkse rentevergadering dat de Amerikaanse economie de afgelopen weken wat is aangesterkt. Volgens de centralebankiers trok de consumptie de afgelopen weken weer wat aan en namen de investeringen minder hard af dan in voorgaande maanden.

Het herstel is echter nog zwak. Het rentepeil bleef dan ook onveranderd op nul tot 0,25 procent, en zal volgens de Fed de komende tijd niet worden verhoogd.

Merck

De Dow Jones werd aangevoerd door het farmaceutische concern Merck, dat een dag eerder zijn fusie met branchegenoot Schering-Plough beklonk. Tegen het einde van de handel was het aandeel Merck 6,6 procent meer waard. Ook concurrent Pfizer profiteerde, met een koerswinst van 2 procent.

Een andere hoogvlieger in de Dow was Walt Disney, dat zijn beurswaarde 2,5 procent zag groeien. Na jarenlange onderhandelingen heeft China het Amerikaanse entertainmentconcern het groene licht gegeven voor de bouw van een Disneypretpark in Shanghai.

Time Warner

Mediabedrijf Time Warner werd door beurshandelaren na onverwacht goede kwartaalresultaten 0,7 procent hoger gezet.

Het moederbedrijf van filmstudio Warner Brothers, Time Magazine en nieuwszender CNN haalde in het derde kwartaal een winst van 661 miljoen dollar en verhoogde de winstverwachting voor het hele jaar.

Olie

De prijs van een vat ruwe Amerikaanse olie ging met 1,3 procent omhoog tot 80,60 dollar. Olieconcerns Chevron en ConocoPhillips profiteerden met koerswinsten van 0,3 en 1,8 procent. Concurrent ExxonMobil werd echter 0,1 procent minder waard.

De euro noteerde tegen het einde van de Amerikaanse handelsdag een waarde van 1,4885 dollar. Aan het einde van de beurshandel in Europa eerder op de dag was de Europese munt 1,4835 dollar waard.