AMSTERDAM - De Franse bank Société Generale SA heeft in het derde kwartaal van 2009 de nettowinst meer dan verdubbeld als gevolg van een terugkeer naar winstgevendheid van het onderdeel investment banking. De winst kwam wel lager uit dan analisten hadden verwacht.

Société Generale zag de winst in het afgelopen kwartaal toenemen tot 426 miljoen euro, van 183 miljoen euro een jaar geleden. Analisten geraadpleegd door Dow Jones Newswires hadden gerekend op een nettowinst van EUR524 miljoen.

Condities
De Franse bank stelt dat, hoewel de economische vooruitzichten onzeker blijven de normalisatie van de marktcondities is toegenomen in het derde kwartaal. 'In deze omgeving hebben de corporate & investment banking-activiteiten opnieuw een uitstekend operationeel resultaat gerealiseerd dankzij de goed gebalanceerde portefeuille', zegt de bank.

De omzet steeg met 17 procent tot 5,97 miljard euro, van 5,11 miljard euro een jaar geleden.

Winst
De omzet van de divisie Corporate & Investment banking verdrievoudigde bijna tot 1,77 miljard euro, waardoor de divisie een nettowinst wist te realiseren van 133 miljoen euro. In dezelfde periode een jaar geleden leed de divisie nog een verlies van 240 miljoen euro. De voorzieningen voor slechte leningen verdubbelde bij deze divisie echter tot 604 miljoen euro.

Bij de Franse retail banking-activiteiten nam de winst af met 14 procent tot 287 miljoen euro, terwijl de omzet met 2,2 procent toenam tot 1,81 miljard euro. De voorzieningen voor slechte leningen namen bij dit onderdeel toe met 90 procent tot 220 miljoen euro.

Kapitaal
De netto uitstroom van kapitaal bij de divisie vermogensbeheer bedroeg 1,6 miljard euro. De totale voorzieningen voor slechte leningen namen toe tot 1,5 miljard euro, van 687 miljoen euro een jaar geleden.

De bank stelt de kapitaalverhoging van 4,8 miljard euro succesvol te hebben afgerond. Société Generale zal het kapitaal gebruiken om de staatssteun van 3,4 miljard euro terug te betalen en het 20 procent-belang van Dexia SA in Credit du Nord, een Frans retail banking-netwerk van Société Generale, over te nemen.