LONDEN - Automatiseerder Logica zegt een stabiel kwartaal achter de rug te hebben. De omzet in het derde kwartaal steeg met 2 procent ten opzichte van een jaar geleden tot 862 miljoen pond (965 miljoen euro). Dat maakte het bedrijf woensdag bekend.

Analisten hadden gemiddeld gerekend op een omzet van 854 miljoen pond. Logica rekent voor 2009 op een omzetafname van 3 procent. De operationele marge zal stabiel blijven rond de 7,5 procent.

Effectief
"Logica laat hiermee zien dat het effectief omgaat met de stagnatie in de markt", laat analist Victor Bareno van SNS Securities weten. Het aandeel reageerde positief met een plus van 1,6 procent in de ochtendhandel.

Het bedrijf verklaarde dat in het derde kwartaal vergelijkbare trends te zien waren als in het tweede kwartaal. De outsourcing-tak laat sterke groei zien, terwijl de consultancy- en professionele dienstverlening-activiteiten krompen.

Besparing
Nieuwe kostenbesparingen bij markten met een zwakke vraag zullen volgens Logica leiden tot een jaarlijkse besparing van 15 miljoen pond vanaf 2010 en een eenmalige kostenbesparing van 20 miljoen pond in 2009.

De Benelux en Zweden zijn de zwakste markten, zo verklaarde financieel directeur Seamus Keating in een toelichting. In de Benelux daalde de omzet in het derde kwartaal met een forse 23 procent.

De regio presteert al het hele jaar slecht en het bedrijf zet de reductie van het aantal arbeidsplaatsen door. Dit gaat onder meer ten koste van het aantal inhuurkrachten.

Afhankelijk
De slechte prestaties in de Benelux zijn volgens de financieel directeur te wijten aan een relatief laag aandeel van de lucratieve outsourcingsactiviteiten. Bovendien is Logica hier relatief sterk afhankelijk van de zwakke financiële sector.

Keating zei er vertrouwen in te hebben dat deze sector in Nederland in 2010 weer aantrekt, hoewel het volgens hem te vroeg is om er concrete doelstellingen aan te verbinden.