AMSTERDAM - Wolters Kluwer gaat de komende jaren nog meer op de kosten letten. In 2011 wil de uitgever de jaarlijkse kosten met 140 tot 160 miljoen omlaag hebben gebracht ten opzichte van het huidige niveau.

Dat maakte Wolters Kluwer, uitgever van onder meer juridische publicaties en wetboeken, woensdag bekend.

Bezuinigingen
Eerder had Wolters Kluwer ingezet op bezuinigingen die 120 miljoen euro moesten opleveren. De uitgever trekt 220 tot 240 miljoen euro uit voor het kostenbesparingsprogramma, ook hoger dan de 180 miljoen euro waar Wolters Kluwer eerder rekening mee hield.

De uitgever bespaart onder meer door de IT-infrastructuur aan te pakken en verschillende operationele processen te standaardiseren. Daarnaast wil Wolters Kluwer in Frankrijk, Nederland en Groot-Brittannië verder in de kosten snijden. Hoeveel banen daarbij sneuvelen, maakte de uitgever niet bekend. ''We hebben geen structureel plan voor het verminderen van banen, maar het heeft natuurlijk wel een effect'', aldus een woordvoerder van Wolters Kluwer.

Markt
Bestuursvoorzitter Nancy McKinstry sprak woensdag van nog steeds ''uitdagende marktomstandigheden, die weinig veranderd zijn ten opzichte van de eerste helft van 2009.'' De uitgever rekent erop dat de moeilijke omstandigheden tot eind dit jaar zullen aanhouden.

De uitgever houdt vast aan de verwachting voor 2009. Dat betekent dat de marge op het aangepaste bedrijfsresultaat (ebita) ongeveer even hoog zal zijn als vorig jaar. Hierbij wordt geen rekening gehouden met de kosten voor het besparingsprogramma.

Kasstroom
Wolters Kluwer ziet de vrije kasstroom dit jaar uitkomen op ongeveer 350 miljoen euro tegen constante wisselkoersen. Vanaf volgend jaar gaat de uitgever uit van een positieve kasstroom van meer dan 400 miljoen euro, aan te wenden voor onder andere dividend voor aandeelhouders en verbetering van de financiële positie.