AMSTERDAM - De Europese aandelenmarkten boekten woensdag flinke winsten. Amerikaanse werkloosheidscijfers en de dienstensector zorgden voor optimisme. Financiële aandelen en automakers deden het goed.

De Amsterdamse hoofdgraadmeter, de AEX-index, sloot met een winst van 5,77 punten, 1,9 procent, op 305,88 punten. De MidKap-index won 3,8 procent tot 477,51 punten. De beurzen van Londen, Frankfurt en Parijs gingen 1,4 tot 2,4 procent vooruit.

Uit cijfers van de Amerikaanse salarisstrookverwerker ADP bleek dat in de private sector in VS de afgelopen maand 203.000 banen verloren zijn gegaan. Dit was iets meer dan verwacht, maar het laagste maandelijkse aantal in een jaar tijd. Later meldde onderzoeksbureau ISM dat de Amerikaanse dienstensector in oktober voor de tweede maand op rij is gegroeid.

Bankaandelen
Vorige week moesten bankaandelen een aantal dagen flink inleveren, nadat bank en verzekeraar ING had aangekondigd zichzelf, onder druk van de Europese Commissie, op te splitsen. Woensdag leek het erop dat koopjesjagers van de gelegenheid gebruikmaakten om financiële aandelen tegen een relatief lage koers aan te schaffen.

In Amsterdam stonden de financiële aandelen bovenin de AEX. Bank en verzekeraar ING steeg 4,1 procent, verzekeraar Aegon 6,3 procent. In de MidKap won SNS Reaal 6,4 procent. Verzekeraar Delta Lloyd ging 1,9 procent omhoog en beleefde daarmee een betere tweede dan eerste dag op het Damrak.

Nissan
Aandelen van autobedrijven zaten in de lift nadat het Japanse Nissan zijn verwachting voor dit jaar had verhoogd. Het Franse Renault, dat een aanzienlijk belang heeft in Nissan, steeg 4,1 procent in Parijs. In Frankfurt won BMW 2,5 procent.

Een aantal bedrijven met een Amsterdamse notering, publiceerden woensdag resultaten over het derde kwartaal. Detacheerder Brunel was een uitblinker in de ASCX-index met kleinere fondsen. Het aandeel won 8,5 procent. De derdekwartaalcijfers van Brunel waren beter dan verwacht. Bovendien verhoogde het bedrijf de winstverwachting voor dit jaar.

Logica
Automatiseerder Logica maakte voorbeurs stabiele kwartaalcijfers bekend. De omzet in het derde kwartaal steeg met 2 procent ten opzichte van een jaar geleden tot 862 miljoen pond. Analisten hadden gerekend op een omzet van 854 miljoen pond. Het aandeel won 6,2 procent.

In de MidKap was Aalberts de grootste stijger met een plus van 9,6 procent. Het concern publiceert donderdag cijfers. De verwachtingen van beleggers lijken hooggespannen.

De euro stond op 1,4835 dollar, tegen 1,4640 dollar aan het slot van de handel een dag eerder. De prijs van een vat ruwe Amerikaanse olie steeg 0,8 procent tot 80,20 dollar.