NEW YORK - De beurshandel op Wall Street vertoonde dinsdag voor de tweede achtereenvolgende dag weinig grote uitslagen. Na een overwegend negatieve handelsdag sloten de meeste belangrijke graadmeters uiteindelijk op een kleine winst.

Alleen de Dow-Jonesindex van dertig hoofdfondsen ging 17,53 punten omlaag tot 9771,91 punten, een verlies van 0,2 procent.

De brede S&P 500 eindigde 0,2 procent (2,53 punten) hoger op 1045,41 punten. Schermenbeurs Nasdaq boekte een winst van 0,4 procent (8,12 punten) tot 2057,32 punten.

Technologische sector

De technologische sector stond de hele dag onder druk na een negatief rapport van analisten van Morgan Stanley over de halfgeleiderindustrie. De bank verlaagde zijn waardering voor de sector en voor chipfabrikant Intel.

Dat bedrijf leverde daarop 2,7 procent van zijn waarde in en was daarmee de sterkste daler van de Dow Jones. Softwareconcern Microsoft en netwerkbedrijf Cisco hoorden ook bij de verliezers, met een min van respectievelijk 1,2 en 0,2 procent.

Onrust Britse banken

 

De onrust rond de opsplitsing van de Britse banken Lloyds en RBS, die de Europese banken eerder op de dag al parten speelde, zette ook de koersen van Amerikaanse banken lange tijd in de min. De verliezen werden aan het einde van de dag echter weggewerkt. Citigroup en Bank of America sloten uiteindelijk allebei 1,2 procent hoger, JPMorgan Chase ging er 0,3 procent op vooruit.

Beleggers reageerden enthousiast op het plan van miljardair Warren Buffett om spoorwegbedrijf Burlington Northern over te nemen. Met een totale waarde van ongeveer 44 miljard dollar is het de grootste overname die Buffett ooit deed. Het aandeel Burlington spoot na de aankondiging bijna 30 procent omhoog tot bijna 98 dollar.

Buffett biedt de aandeelhouders van Burlington 100 dollar per aandeel. De overname verhoogde het vertrouwen in de de rol die spoorlijnen kunnen spelen bij economisch herstel en zorgde bij concurrenten Union Pacific en CSX voor koerswinsten van bijna 8 procent.

IJzerwarenproducenten

Ook ijzerwarenproducenten Stanley Works en Black & Decker profiteerden van overnamenieuws. De maker van het Stanleymes neemt de boormachinefabrikant voor ongeveer 3,5 miljard dollar over. Stanley Works werd beloond met een koerswinst van 10 procent, het aandeel Black & Decker schoot meer dan 30 procent omhoog.

Mediabedrijf Viacom won 2,3 procent. De eigenaar van filmstudio Paramount en tv-zender MTV boekte afgelopen kwartaal 15 procent meer winst dankzij succesvolle speelfilms en de lancering van een computerspel rond de Beatles.

De olieprijs ging voor de tweede achtereenvolgende dag 1,5 procent omhoog, tot ruim 79,30 dollar per vat ruwe Amerikaanse olie. De euro was aan het einde van de Amerikaanse handelsdag 1,4715 dollar waard. Bij het slot van de beurzen in Europa eerder op de dag noteerde de euro op 1,4640 dollar.