MUNCHEN - De Duitse autofabrikant BMW heeft in het derde kwartaal de winst scherp zien dalen.

De nettowinst kelderde met 74 procent tot 78 miljoen euro ten opzichte van een jaar eerder. Dat maakte 's werelds grootste producent van luxe auto's dinsdag bekend.

De winst valt lager uit dan verwacht. Analisten gingen uit van 118 miljoen euro. De omzet nam met 6,6 procent af tot 11,76 miljard euro.

De verkoop van luxe auto's staat onder druk door de wereldwijde recessie. De verkoop van BMW (inclusief de merken Mini en Rolls-Royce) daalde in de eerste negen maanden van dit jaar met 15,7 procent tot 939.554 auto's.

Kostenbesparingen
BMW-topman Norbert Reithofer verwacht, geholpen door kostenbesparingen, over heel 2009 zwarte cijfers te kunnen schrijven. BMW denkt dat de autoverkoop dit jaar 10 tot 15 procent lager zal uitvallen dan in 2008. Vorig jaar verkocht BMW 1,4 miljoen auto's.

Reithofer is voorzichtig over de toekomst. ''Het is nog te vroeg om het groene licht voor de wereldwijde automarkten te geven. Waarschijnlijk treedt in 2010 geleidelijk herstel op.''

Op de beurs in Frankfurt werden de cijfers van BMW negatief ontvangen door beleggers. Het aandeel verloor in de ochtendhandel bijna 7 procent.