AMSTERDAM - De AEX-index in Amsterdam is met verlies gesloten, maar sloot toch net boven de 300 punten, mede dankzij positieve Amerikaanse macrodata, die in de middag werden gepubliceerd.

Bijna de gehele dag stond de AEX onder de 300 punten. Net als andere Europese beurzen had de graadmeter het zwaar door de onrust in de financiële sector en zorgen over de staat van de economie.

De AEX bereikte een slotstand van 300,11 punten, 2,71 punten (0,9 procent) lager dan het slot van maandag. De MidKap-index voor middelgrote fondsen verloor 1,5 procent en sloot op 460,12 punten. De graadmeters in Londen, Parijs en Franfurt daalden tussen 1,2 en 1,5 procent.

RBS
De AEX dook in de ochtend onder de 300 puntengrens door onrust rond de Britse banken Royal Bank of Scotland (RBS) en Lloyds en tegenvallende resultaten van de Zwitserse bank UBS.

RBS en Lloyds moeten op last van Brussel flink saneren vanwege de ontvangst van miljarden aan staatssteun. RBS valt na de ingrepen als enige Britse bank onder een garantieregeling van de Britse overheid.

Lloyds
Lloyds koos ervoor daarop geen aanspraak te maken. RBS, voor 83 procent in handen van de Britse overheid, leverde 4,7 procent in. Lloyds, voor 43 procent staatseigendom, steeg 2,7 procent.

De Zwitserse bank UBS leed in het derde kwartaal opnieuw verlies, evenals in de drie voorgaande kwartalen. Veel vermogende klanten keren de bank de rug toe. Samen haalden zij ruim 24 miljard euro aan vermogen weg bij de bank. UBS verloor 5,8 procent.

Delta Lloyd
Verzekeraar Delta Lloyd maakte zijn debuut op de Amsterdamse beurs tegen een openingskoers van 16 euro. Het aandeel stond vanaf de handelsaanvang onder druk. Het fonds sloot 3,2 procent lager op 15,49 euro. ING verloor 0,5 procent en SNS Reaal ging 3,9 procent achteruit.

De Duitse autofabrikant BMW sprong in het oog in Frankfurt met een koersverlies van 6,3 procent. BMW maakte een winstval van 74 procent in het derde kwartaal bekend. De winst viel fors lager uit dan verwacht.

De euro noteerde 1,4640 dollar in vergelijking met 1,4825 dollar bij het slot van de Europese beurzen op maandag. De olieprijs steeg licht tot 78,20 dollar per vat ruwe Amerikaanse olie.