HEERLEN - Chemie- en farmacieconcern DSM heeft in het derde kwartaal de resultaten sterk weten te verbeteren ten opzichte van de voorgaande periode.

''Het dieptepunt van de recessie lijkt in de eerste helft van 2009 te zijn bereikt'', zo liet topman Feike Sijbesma weten bij de presentatie van de cijfers.

Het bedrijf is echter uiterst voorzichtig in de beoordeling van de omstandigheden in de komende maanden en wil zich niet uitspreken over de nabije toekomst.

Bedrijfsresultaat
Het bedrijfsresultaat uit doorlopende activiteiten (ebit) sprong in het derde kwartaal omhoog naar 139 miljoen euro, ruim twee maal zoveel als in het tweede kwartaal van dit jaar.

De verbetering is deels het gevolg van echt herstel, onder meer op de Chinese markt. Daar steeg de omzet met 16 procent. Een ander deel van de sterkere resultaten is te danken aan afnemers die hun voorraden weer voorzichtig zijn gaan opbouwen. Het niveau van de voorraadopbouw is over het algemeen nog wel lager dan vorig jaar, aldus het concern.

Voor het vierde kwartaal verwacht DSM echter dat het bedrijfsresultaat weer lager uitvalt dan in de achterliggende periode. December is vaak een zwakke maand met weinig handelsactiviteit. Financieel topman Rolf-Dieter Schwalb sprak verder van ''een fragiele vraag en onzekere vooruitzichten'', maar bevestigde dat het dieptepunt voorbij is.

Oké
Het bedrijf wil niet vooruitkijken hoe de markt zich zal ontwikkelen. ''Dat is op dit moment nog steeds niet mogelijk'', aldus Schwalb. Het ''algemene gevoel over de maand oktober is oké''.

Analisten zijn tevreden over het ''sterke'' resultaat van DSM. Zij zijn echter, evenals DSM zelf, voorzichtig over de nabije toekomst en de invloed van het breekbare economische herstel.

De omzet van DSM uit doorlopende activiteiten kwam in het derde kwartaal uit op 2,02 miljard euro, 14 procent lager dan vorig jaar.

Verkoop
De nettowinst steeg naar 374 miljoen euro, ruim twee maal zoveel als vorig jaar, het gevolg van de verkoop van DSM Energie Holding aan het het bedrijf TAQA uit de Verenigde Arabische Emiraten. De verkoop werd dit najaar afgerond en leverde 268 miljoen euro op.

De voedseldivisie van DSM, Nutrition, bleef een stabiele factor voor het concern. De tak realiseerde een bedrijfsresultaat uit doorlopende activiteiten van 119 miljoen euro. In het tweede kwartaal was dat nog 104 miljoen euro. Zowel Nutrition als de meeste andere resultaten van DSM zijn beter dan de verwachting van analisten.

Beleggers reageerden lauw op de voorzichtige opstelling van DSM. Het aandeel ging mee in de negatieve stemming op de beurs en noteerde rond 11.30 uur 1,4 procent lager op 30,11 euro.