AMSTERDAM - Verzekeraar Delta Lloyd staat dinsdag kort na opening op de eerste beursdag 3 procent in de min op 15,5 euro.

De beursgang van Delta Lloyd is met 63,5 miljoen aandelen voor in totaal 1,02 miljard euro de grootste beursgang van een Europees bedrijf sinds het uitbreken van de kredietcrisis. Marktpartijen wereldwijd houden het bedrijf nauwlettend in de gaten.

Onderkant
De handel in het aandeel ging om 09.00 uur van start. Voor de beursgang werd gemikt op een prijs tussen de 15,50 euro en 19 euro per aandeel. De beursgang van de verzekeraar, tegen een prijs van 16 euro per aandeel, lag daarmee aan de onderkant van de verwachtingen.

"Er is meer onzekerheid over financiële concerns, dat speelt een rol. Het is nog niet over", aldus analist Paul Beijsens van zakenbank Theodoor Gilissen.

Vraag
Voor de aandelen was, ondanks de onrust op de aandelenmarkten, meer vraag dan aanbod, aldus Delta Lloyd. Ongeveer 10 procent van de aandelen is toegewezen aan Nederlandse particuliere beleggers. De rest van de aandelen komt in handen van institutionele beleggers zoals pensioenfondsen.

"Momenteel is er een competitie van aandelenuitgiftes. De Britse bank RBS komt waarschijnlijk met een verhoging van het kapitaal, ING ook. Het gaat om vraag en aanbod. Het is dus positief dat Delta Lloyd aantrekkelijk is", aldus analist Nico van Geest van Keijser Capital.

Delta Lloyd kondigde twee weken geleden aan dat de beursgang op 3 november een feit zou zijn. Ongeveer 40 procent van de aandelen Delta Lloyd gaat naar de beurs. Delta Lloyds moederbedrijf, de Britse verzekeraar Aviva, houdt ook na de beursgang een meerderheidsbelang.