LEIDEN - Biotechnologiebedrijf Crucell heeft in het afgelopen kwartaal een 15 procent hogere omzet geboekt dan in dezelfde periode een jaar eerder. Het bedrijf verkocht flink meer vaccins voor kinderziekten en griep. Dinsdag maakte Crucell de cijfers over het derde kwartaal bekend.

De omzet bedroeg 94,3 miljoen euro. Dat was wel iets minder dan analisten hadden verwacht. Zij rekenden gemiddeld op 99 miljoen euro. De nettowinst kwam uit op 10 miljoen euro tegen 12,8 miljoen euro een jaar eerder.

Verwachtingen
Crucell herhaalde zijn groeiverwachtingen voor heel 2009. Het bedrijf ondervindt weinig hinder van de wereldwijde recessie en mikt op een omzetgroei van 20 procent en een significante verbetering van de operationele resultaten.

In september kondigde Crucell aan dat het bedrijf een strategische samenwerking is aangegaan met de Amerikaanse farmaceut Johnson & Johnson (J&J). De bedrijven gaan samen werken aan een universeel griepvaccin. De potentiële waarde van deze samenwerking schat Crucell op 1 miljard euro.

Mexicaanse griep
De vraag naar griepvaccins werd geholpen door de uitbraak van de Mexicaanse griep. Hoewel Crucell alleen een vaccin voor de seizoensgebonden griep maakt profiteerde het bedrijf toch mee. De verhoogde aandacht voor het griepvirus, leidde ook tot meer vraag naar deze vaccins. Ten opzichte van een jaar eerder verkocht Crucell bijna een derde meer griepvaccins.

De verkoop van vaccins tegen kinderziekten nam met 46 procent toe. Crucell haalt veel omzet uit de levering van Quinvaxem, een vaccin tegen vijf kinderziekten. In de periode 2007 tot 2009 levert het bedrijf voor 500 miljoen dollar vaccins in ontwikkelende landen. Het afgelopen kwartaal werd bekend dat Crucell een vervolgcontract voor de komende jaren heeft gekregen van 300 miljoen dollar.