DETROIT - De Amerikaanse autoproducent Ford Motor heeft in het derde kwartaal voor het eerst sinds begin 2008 weer zwarte cijfers geschreven. Dat is vooral te danken aan kostenbesparingen, een toegenomen marktaandeel en de Amerikaanse subsidieregeling 'Cash for Clunkers'.

Ford, de enige autoproducent in de Verenigde Staten die dit jaar niet failliet ging, behaalde een nettowinst van 997 miljoen dollar (665 miljoen euro), vergeleken met een verlies van 161 miljoen dollar in dezelfde periode een jaar eerder. Per aandeel bedroeg de winst 29 dollarcent, boven de verwachtingen van analisten. Zij rekenden juist op een verlies van 12 dollarcent per aandeel.

Solide winst
''Onze derdekwartaalresultaten laten zien dat wij enorme vooruitgang boeken, ondanks de aanhoudende krimp van de wereldwijde economie'', aldus Ford-topman Alan Mulally. Hij voorziet dat Ford in 2011 een 'solide' winst zal behalen. Voor de kortere termijn is Mulally voorzichtiger wegens de '',nogal onzekere'' marktomstandigheden.

De omzet bedroeg over het derde kwartaal 30,9 miljard dollar, 2,5 procent minder dan in dezelfde periode een jaar eerder.