AMSTERDAM - De AEX-index in Amsterdam is maandag licht hoger gesloten. Beleggers waren positief gestemd door meevallende economische cijfers uit de Verenigde Staten. TomTom was de sterkste stijger in de hoofdgraadmeter op het Damrak met een plus van 8,5 procent.

De AEX eindigde met een winst van 0,46 punten (0,2 procent) op 302,82 punten. De MidKap-index voor het middensegment sloot 0,36 punten (0,1 procent) in de plus op 467,17 punten. De beurs in Frankfurt won 0,3 procent. Parijs en Londen gingen tot 1 procent omhoog.

Beleggers trokken zich vooral op aan gunstige cijfers over de industrie in de VS. De Amerikaanse productiesector liet in april de sterkste groei zien in drie jaar. Het was bovendien de derde maand op rij dat de industrie groeit.

TomTom
Koopjesjagers aasden op het aandeel TomTom. Vorige week ging de beurskoers van de producent van navigatiekastjes nog sterk omlaag door tegenvallende bedrijfscijfers en het nieuws dat internetgigant Google zich op de navigatiemarkt gaat mengen.

Het post- en pakketjesbedrijf TNT maakte maandag over het derde kwartaal een winstdaling van 12,4 procent bekend. De daling was minder groot dan analisten hadden verwacht. TNT meldde dat de post- en pakketmarkt voorzichtig aan het herstellen is. TNT noteerde 0,1 procent hoger.

CIT Group
Sommige financiële fondsen het moeilijk in Europa. Dat had te maken met het faillissement van de Amerikaanse kredietverstrekker CIT Group. Ook maakte het Britse Royal Bank of Scotland (RBS) bekend onder druk van de autoriteiten mogelijk meer bezittingen te moeten verkopen. RBS verloor 7,8 procent in Londen, Lloyds Banking Group ging 2,3 procent omlaag. In de AEX zakte ING 0,8 procent en Aegon daalde 0,6 procent.

Gamma Holding steeg 6,3 procent. De fabrikant van technisch textiel meldde maandag de afronding van de verkoop van zijn divisie Coating & Composites aan het Duitse Jagenberg. Gamma Holding wil met de opbrengst zijn schuldpositie verbeteren.

Olie
De olieprijs steeg maandag met 1,7 procent tot bijna 79 dollar per vat. Oliemaatschappij Shell wist niet te profiteren en verloor 0,5 procent. Het Britse BP won echter 2,2 procent en het Franse Total steeg 1,3 procent.

De euro noteerde maandagmiddag op 1,4825 dollar. Bij het slot van de Europese beurzen vrijdag stond de Europese munt nog op 1,4730 dollar.