AMSTERDAM - De Autoriteit Financiële Markten (AFM) onderzoekt of er bij de overnamestrijd rondom supermarktconcern Super de Boer sprake is geweest van handel met voorkennis.

Dat bevestigden betrouwbare bronnen zaterdag in reactie op berichtgeving daarover in De Telegraaf.

Aandeel
De Vereniging van Effectenbezitters (VEB) sprak eind september al een vermoeden uit dat er mogelijk met voorkennis is gehandeld. Tussen 7 en 17 september steeg het aandeel Super de Boer met ruim een kwart. Ook de handelsvolumes stegen fors. Supermarktconcern Jumbo deed op 18 september een bod van 480 miljoen euro op Super de Boer.

De AFM wil zelf niet zeggen of er een officieel onderzoek plaatsvindt. Een woordvoerder zei dat er altijd naar opvallende koersbewegingen wordt gekeken.

Overnames
De toezichthouder heeft de afgelopen jaren al de koersbewegingen rond twee andere geruchtmakende overnames onder de loep genomen. Het ging daarbij om uitzendbedrijf Vedior en voedingsmiddelenconcern Numico. Ook toen liepen de koersen sterk op voordat de partijen zelf met het nieuws naar buiten kwamen. Beleggers die ondertussen hun aandelen verkochten, werden daardoor gedupeerd.

In juli dit jaar kreeg Vedior van de AFM een boete van 96.000 euro, omdat het beleggers in november 2007 te laat informeerde dat er overnamegesprekken werden gevoerd met Randstad. Numico kreeg in september vorig jaar eenzelfde boete opgelegd. Numico zou in juli 2007 hebben nagelaten de financiële markten tijdig te informeren dat het Franse concern Danone een miljardenbod zou doen.

Schikking
Vedior en Numico hebben de zaken met de beleggers geschikt. Daarmee was in totaal zo'n 20 miljoen euro gemoeid.