NEW YORK - Eén zwaluw maakt nog geen zomer. Een dag nadat de Amerikaanse regering meldde dat de recessie voorbij is, gingen de aandelen in Wall Street vrijdag fors onderuit.

De twijfel over de bestendigheid van het prille economisch herstel sloeg toe, toen uit cijfers van het Amerikaanse ministerie van Handel bleek dat de bestedingen van de consumenten in september met een half procent zijn gedaald.

Eerder deze maand bleek het vertrouwen van de consument in de economie gedaald te zijn. De Amerikanen, die nog steeds te maken hebben met een stijgende werkloosheid, houden tot schrik van de beleggers de hand op de knip, terwijl het economisch herstel wel van de consumenten zal moeten komen.

Meer dan 4 procent

De drie belangrijkste barometers stonden bij het sluiten van de beurs meer dan 4 procent lager. De Dow-Jonesindex, samengesteld op basis van dertig grote fondsen, liet toen een daling zien van 249,85 punten, of wel 2,5 procent, naar 9712,73 punten. De breder samengestelde S&P 500-index daalde met 2,8 procent (29,92 punten) naar 1036,19 punten. De Nasdaq-index, van belang voor de technologiesector, ging 52,44 punten, 2,5 procent, omlaag naar 2045,11 punten.

De euforie over de groei van de Amerikaanse economie werd vrijdag getemperd. Die groei was immers vooral te danken aan tijdelijke overheidsmaatregelen om de economie te stimuleren. Vooral de sloopregeling voor auto's woog daarin zwaar mee, maar die regeling is inmiddels beëindigd.

Nieuwbouwwoningen

Eerder deze maand viel ook al het aantal verkochte nieuwbouwwoningen tegen. ''Consumenten zijn nog steeds erg pessimistisch. Beleggers kunnen daardoor maar moeilijk geloven dat de koersstijgingen van de laatste maanden doorzetten'', aldus een beurshandelaar.

De aandelen moesten over de volle breedte terug. De grote banken moesten een flinke veer laten. Bank-analist Mike Mayo gaf aandeelhouders de bibbers door te voorspellen dat Citigroup dit kwartaal een waardevermindering van 10 miljard dollar zal boeken. Superbelegger George Soros zei in een lezing in Boedapest dat er een nieuwe dip komt in de Amerikaanse economie, komend jaar of in 2011.

De Dow Jones index sloot vorige week vrijdag nog op 9972,18 punten en is deze week dus al met al met met meer dan 200 punten gedaald.

De euro noteerde op 1,4745 dollar, tegenover 1,4730 dollar bij het sluiten van de beurzen in Europa.