HEERLEN - Het chemieconcern DSM heeft plannen om samen te gaan werken met North China Pharmaceutical Group Corporation (NCPC) op de lange baan geschoven.

Dat heeft het bedrijf vrijdag bekendgemaakt. De twee waren al sinds 2004 in gesprek over een strategische alliantie op het gebied van vitaminen en zogeheten anti-infectives, waaronder antibiotica. In september maakte DSM al bekend dat de overeenkomst vertraging had opgelopen.

De opschorting van de plannen is volgens DSM het gevolg van veranderde eigendomsverhoudingen binnen NCPC.

Verkocht
Volgens een woordvoerder was NCPC eigendom van een Chinese provincie, die het bedrijf verkocht aan een lokale onderneming. ''De nieuwe eigenaar heeft de beoogde overeenkomst tegen het licht gehouden en besloten er vooralsnog van af te zien.'' De implementatie van de plannen kan daardoor mogelijk niet op redelijke termijn worden doorgevoerd.

DSM zou een belang krijgen van 30 procent in de samenwerking op het gebied van vitaminen en een belang van 51 procent in twee gezamenlijke activiteiten op het gebied van penicilline. De overeenkomst zou op jaarbasis 200 miljoen dollar aan de omzet van DSM hebben bijgedragen.

Partner
DSM zegt in China te zullen blijven zoeken naar een partner. Het Heerlense bedrijf wil verder groeien in het land, waar vorig jaar 8 procent van de omzet gegenereerd werd. Dat was goed voor ruim 1,1 miljard dollar. DSM handhaaft de verwachting volgend jaar een omzet van 1,5 miljard dollar te halen in China.

''China transformeert zich van een productiebasis voor de wereld naar een van de leidende economieën met een van de hoogste groeiratio's'', aldus bestuurslid Jan Zuidam van DSM. Het concern heeft veertien fabrieken in China en telt daar bijna vierduizend medewerkers.