AMSTERDAM - De Amsterdamse beurs is de maand vrijdag in mineur uitgegaan. Matige cijfers over de consumptie in de Verenigde Staten leidden tot zorgen over de duurzaamheid van het prille economisch herstel.

De AEX-index sloot 7,29 punten, of 2,4 procent, lager op 302,36 punten. De MidKap-index daalde 1,4 procent tot 466,81 punten. De beurzen van Londen, Parijs en Frankfurt verloren 1,8 tot 3,1 procent.

VS
Uit cijfers van het Amerikaanse ministerie van Handel bleek vrijdag dat de consumentenbestedingen in de VS in september met 0,5 procent zijn gedaald ten opzichte van een maand eerder. Een dag eerder was nog gebleken dat de Amerikaanse economie in het derde kwartaal weer is gegroeid.

TomTom stond, voor de derde dag op rij onderin de AEX. Het fonds verloor 10,4 procent. Woensdag had de producent van navigatie-apparatuur tegenvallende cijfers gepubliceerd. Plannen van internetgigant Google om de navigatiemarkt te betreden, leidden verder tot de angst dat de markt van de producenten van navigatiekastjes zal krimpen.

BinckBank
BinckBank presenteerde vrijdag zijn kwartaalcijfers. De internetbank zag in het derde kwartaal het aantal rekeninghouders fors toenemen en wist ook de winst flink op te schroeven. In de MidKap noteerde het aandeel een plus van 1,9 procent, waarmee het de koploper van de index was.

Het Amerikaanse olieconcern Chevron maakte vrijdag tegenvallende resultaten bekend. Het Brits-Nederlandse Shell en Amerikaanse Exxon Mobil waarschuwden donderdag al dat de marktomstandigheden op korte termijn niet zullen herstellen. Aandelen van de grote Europese olieconcerns Total, BP en Shell daalden tussen de 2,4 en 3,3 procent.

Aegon
De financiële aandelen presteerden ook zwak. Verzekeraar Aegon sloot 6,1 procent in de min. Bank en verzekeraar ING verloor 2,6 procent. SNS Reaal sloot 3,4 procent lager.

De prijs van een vat Amerikaanse olie daalde 3,2 procent tot 77,40 dollar.

De euro noteerde vrijdagmiddag op 1,4730 dollar. Bij het slot van de Europese beurzen donderdag stond de Europese munt nog op 1,4845 dollar.