NEW YORK - De aandelenbeurzen in New York zaten donderdag flink in de lift na vier dagen met verliezen.

Beleggers waren opgetogen over het hoger dan verwachte groeicijfer van de Amerikaanse economie in het derde kwartaal.

Ook beter dan verwachte kwartaalcijfers van Procter & Gamble en Colgate-Palmolive droegen bij aan het positieve sentiment.

De Dow-Jonesindex van dertig grote fondsen noteerde aan het slot van de handelsdag een winst van 2,0 procent op 9962,58 punten.

Einde recessie

De breed samengestelde S&P 500-index steeg 2,3 procent tot een stand van 1066,11 punten. De door technologiefondsen gedomineerde Nasdaq won 1,8 procent en stond op 2097,55 punten.

Volgens cijfers van het ministerie van Handel groeide de Amerikaanse economie in het derde kwartaal met 3,5 procent op jaarbasis.

Daarmee is na vier achtereenvolgende kwartalen met krimp een einde gekomen aan de langste recessie in de Amerikaanse economie sinds het begin van de metingen in 1947.

Dip

De groei viel iets hoger uit dan analisten hadden verwacht. Tegen persbureau Reuters voorspelden zij gemiddeld een groei van 3,3 procent.

De S&P 500 hervatte zijn rally die al zeven maanden duurt en slechts de afgelopen dagen een dip beleefde. De stijging van de Dow bleef daar iets bij achter door een tegenvallend kwartaalresultaat van oliegigant Exxon Mobil.

De winst van het olieconcern daalde met 68 procent van 14,8 miljard dollar tot 4,7 miljard dollar, lager dan analisten hadden verwacht. Het aandeel stond 0,2 procent lager op 73,96 dollar.

Procter & Gamble

Procter & Gamble (P&G), bekend van de wasmiddelen en verzorgingsproducten, noteerde het afgelopen kwartaal een beter dan verwachte winst van 3,31 miljard dollar tegen 3,35 miljard dollar een jaar eerder. De omzet zakte 6 procent tot 19,8 miljard dollar.

Het aandeel lag niettemin goed in de markt; de koers steeg met 4,0 procent tot 59,52 dollar. Colgate-Palmolive, producent van tandpasta, won 1,4 procent tot 78,81 dollar op beter dan verwachte kwartaalcijfers.

Caterpillar

Maar andere sectoren profiteerden ook van het optimisme. Onder de financials won de Amerikaanse bank JP Morgan Chase 3,9 procent en Bank of America steeg 4,8 procent. American Express deed het nog beter met een winst van 5,1 procent.

Caterpillar, de grootste producent ter wereld van bulldozers en graafmachines, was een van de grootste stijgers in de Dow met een koerswinst van 5,2 procent. Aluminiumproducent Alcoa voerde de graadmeter aan met een winst van bijna 9,0 procent.

Merck

Farmacie- en chemieconcern Merck was het enige fonds in de Dow dat uit de gratie was. Het aandeel noteerde een verlies van 2,3 procent. De onderneming maakte eerder deze week een daling van de kwartaalwinst bekend.

In de Nasdaq trok Symantec de aandacht met een koerssprong van 12,8 procent, een dag nadat de software-producent met onverwacht goede kwartaalresultaten kwam.

Op de valutamarkt noteerde de euro bij het slot van de handel 1,4832 dollar, tegen 1,4845 dollar bij het sluiten van de Europese beurzen.