ALMERE - Toeleverancier aan de chipindustrie ASM International (ASMI) heeft donderdag betere cijfers gepubliceerd dan verwacht. Het verlies was kleiner dan was voorzien door analisten. Omzet en orderontvangst waren hoger dan verwacht.

Over de afgelopen drie maanden boekte ASMI een nettoverlies van 15,8 miljoen euro, terwijl analisten rekenden op een verlies van 23 miljoen euro. De omzet bedroeg 180,2 miljoen euro, tegen een verwachting van 149 miljoen euro.

ASMI kreeg voor 204,5 miljoen euro nieuwe orders. Dit was flink meer dan de analistenverwachting van 154 miljoen euro en ook meer dan in hetzelfde kwartaal een jaar eerder.

Recessie
Als gevolg van de recessie heeft het bedrijf over de afgelopen vier kwartalen rode cijfers geschreven. ASMI concludeerde donderdag dat de marktomstandigheden voor de chipindustrie de afgelopen tijd zijn verbeterd. Het bedrijf verwacht dat het vierde kwartaal in lijn zal zijn met het derde kwartaal.

ASMI voert op dit moment een reorganisatie door van de front-end activiteiten, producten voor het primaire productieproces van computerchips. In het afgelopen kwartaal nam ASMI een reorganisatielast van 9,2 miljoen euro. De front-endactiviteiten waren in het kwartaal goed voor een bijdrage aan het nettoverlies van 35,1 miljoen euro.

De back-end activiteiten, producten voor onder meer de montage en verpakking van computerchips, leverden een nettowinst van 19,3 miljoen euro.

Verkoop
ASMI maakte verder bekend de verkoop van zijn zogeheten Levitor RTP-activiteiten, een technologie voor de productie van halfgeleiders, heeft afgerond. De verkoop van de divisie aan het management was al in juni aangekondigd.

Op de beurs reageerden beleggers positief. Het aandeel ASMI noteerde kort na de publicatie van de cijfers 7,9 procent hoger.