DEN HAAG - Beleggers kunnen straks minder eenvoudig naar de Ondernemingskamer van het gerechtshof in Amsterdam stappen om te laten onderzoeken of een groot bedrijf wanbeleid heeft gevoerd.

Minister Ernst Hirsch Ballin van Justitie vindt dat beleggers met een relatief klein aandelenbelang op dit moment te makkelijk een enquêteverzoek kunnen doen bij de Ondernemingskamer, terwijl die procedure ingrijpend is voor een bedrijf.

Minimum
De minister wil daarom dat aandeelhouders in concerns met een geplaatst beurskapitaal van 22,5 miljoen euro of meer alleen naar de rechter kunnen als ze minimaal 1 procent van de aandelen vertegenwoordigen. In de praktijk gaat het dan al snel om een aandelenbelang van miljoenen euro's. De drempel ligt nu nog bij een aandelenpakket van 225.000 euro.

Het wetsvoorstel dat Hirsch Ballin donderdag voor advies heeft rondgestuurd, maakt grote beursgenoteerde concerns minder kwetsbaar voor kleine activistische aandeelhouders. Die kunnen momenteel vrij eenvoudig het enquêterecht in stelling brengen voor een agressieve beleggingsstrategie om hun rendement te verhogen.

De minister vindt dat de enquêteprocedure niet bedoeld is voor activistische beleggers die het bestuur van een onderneming onder druk willen zetten.

Patstelling
Hirsch Ballin geeft in zijn wetsvoorstel voor het eerst ook het ondernemingsbestuur de kans om beleid te laten toetsen door de rechter. Het bestuur kan daar belang bij hebben als er een patstelling ontstaat met een meerderheid van de aandeelhouders.

Bestuurders kunnen dan door de Ondernemingskamer laten onderzoeken of het stemgedrag van de aandeelhouders schadelijk is geweest voor het bedrijf.

VEB
De Vereniging van Effectenbezitters (VEB) noemde donderdag het voorstel ''niet noodzakelijk, maar niet per se ongunstig voor aandeelhouders''. De vereniging merkt op dat aandeelhouders onder de voorgestelde regels in recente kwesties als Van der Moolen en Fortis eenvoudiger toegang zouden hebben gekregen tot een enquêteprocedure.

De VEB vreest wel dat de regels niet zullen werken als een groot bedrijf failliet gaat.