AMSTERDAM - Bierbrouwer Heineken verstrekt het Britse bedrijf EBP een lening om een groot aantal pubs te kopen.

EBP krijgt van Heineken een krediet van 180 miljoen pond sterling (200,6 miljoen euro) voor de aankoop van het in financiële problemen geraakte pubbedrijf Globe, dat meer dan vierhonderd pubs in het Verenigd Koninkrijk heeft.

Ook heeft Heineken een afspraak gemaakt om onder bepaalde voorwaarden EBP in handen te krijgen, zo meldde de brouwer donderdag. Heineken zou over een jaar (in het derde kwartaal van 2010) alle aandelen EBP kunnen kopen. Het is niet bekendgemaakt welke bedragen hierbij gemoeid zijn.

Curator
Het pubbedrijf Globe is in grote financiële problemen geraakt en staat nu onder toezicht van een curator. Met de overname van Globe door EBP krijgen houders van obligaties in Globe zicht op geld. Heineken heeft sinds het voorjaar zelf al bijna 93 procent van de obligaties (de zogeheten A1-notes) met een waarde van 175 miljoen pond sterling in handen.

De hele overeenkomst zal voor Heineken ''globaal genomen'' een neutraal effect hebben op de kasstroom, aldus het bedrijf.

Heineken voorziet de pubs al van bier via de in 2008 overgenomen Britse brouwer Scottish & Newcastle. De pubs waren in het jaar tot 31 augustus goed voor een bedrijfsresultaat (ebitda) van 19,1 miljoen pond sterling (21,09 miljoen euro).