AMSTERDAM - De Amsterdamse beurs heeft donderdag, na vijf dagen van koersdalingen, flinke winst geboekt. Beleggers waren optimistisch nadat het Amerikaanse ministerie van Handel had gemeld dat de Amerikaanse economie in het derde kwartaal is gegroeid.

De AEX-index, de Amsterdamse hoofdgraadmeter, koerste 2,1 procent hoger tot 309,65 punten. De MidKap-index steeg 3,7 procent tot 473,24 punten. De beurzen van Londen, Parijs en Frankfurt gingen 1,1 tot 1,7 procent vooruit.

ING
Bank en verzekeraar ING stond bovenin de AEX. De afgelopen dagen had ING veel van zijn beurswaarde verloren, na de aankondiging van een grote aandelenemissie en plannen voor verkoop van grote delen van het concern. Na een verhoging van de beleggingsadviezen door drie analisten, steeg het aandeel donderdag 7,5 procent.

Andere financiële aandelen volgden. Verzekeraar Aegon won 6,4 procent. SNS Reaal, de afgelopen dagen ook hard geraakt, stond in de top van de MidKap met een plus van 12,4 procent. In Londen gingen Royal Bank of Scotland en Lloyds 9,5 en 7,5 procent vooruit.

Amerika
Het Amerikaanse ministerie van Handel maakte donderdag bekend dat de Amerikaanse economie in het derde kwartaal op jaarbasis met 3,5 procent is gegroeid. Daarmee kwam na vier kwartalen van krimp, een voorlopig einde aan de langste recessie in de VS sinds het begin van de metingen in 1947.

ASM International (ASMI) publiceerde donderdag beter dan verwachte cijfers. De toeleverancier aan de chipindustrie boekte over de afgelopen drie maanden een nettoverlies van 15,8 miljoen euro, terwijl analisten rekenden op een verlies van 23 miljoen euro. ASMI was met een koerswinst van 6,1 procent een van de hoogvliegers van de Midkap-index.

Shell
Oliegigant Shell maakte donderdag bekend door een reorganisatie 5000 medewerkers te moeten ontslaan. Het concern had verder in het derde kwartaal last van de zwakke economie. Het aandeel verloor 1,9 procent.

TomTom ging voor de tweede achtereenvolgende dag hard onderuit. De koers daalde 10,3 procent. Internetgigant Google had woensdag aangekondigd zich te gaan mengen op de navigatiemarkt. Dit is potentieel een grote bedreiging voor de leveranciers van navigatiekastjes.

De euro stond op 1,4845 dollar. Aan het eind van de handel op woensdag stond de Europese munt op 1,4720 dollar.