AMSTERDAM - Verzekeraar Aegon betaalt 1 miljard euro terug aan de Nederlandse overheid. De Haagse verzekeraar betaalt een premie van maximaal 13 procent voor het vroegtijdig aflossen. Het bedrag wordt op 30 november terugbetaald, meldt Aegon donderdag.

Aegon kreeg een jaar geleden 3 miljard euro van minister Wouter Bos van Financiën om zich te wapenen tegen de financiële crisis. ''Het blijft ons voornemen om de Nederlandse overheid zo snel mogelijk terug te betalen. Dit is een eerste stap'', aldus topman Alex Wynaendts in een toelichting.

Het besluit vroegtijdig terug te betalen wordt volgens hem ''ondersteund door Aegon's sterke kapitaalpositie en de verbeterde economische vooruitzichten''.

Rente
Aegon betaalt op het geleende geld een rente van 8,5 procent. De premie voor vroegtijdig terugbetalen is afhankelijk van de aandelenkoers van Aegon tussen 23 en 27 november.

De premie is maximaal 130 miljoen euro. Eerder betaalde Aegon al 121 miljoen euro aan rente. Aegon moet voor de periode tot 30 november nog ongeveer 44 miljoen euro aan rente betalen.

In ruil voor de kapitaalinjectie heeft de Nederlandse staat aandelen in Aegon gekregen. Een andere voorwaarde voor de injectie was geen bonussen voor topbestuurders. Ook benoemde de overheid twee commissarissen bij de verzekeraar.

Voorwaarden
Aegon had afgesproken met Bos dat terugbetaling van 1 miljard euro voor 1 december kon onder gunstiger voorwaarden ofwel een lagere premie.

De Nederlandsche Bank heeft volgens Aegon al goedkeuring gegeven voor de terugbetaling. Aandeelhouders reageerden gematigd op het nieuws. Het aandeel noteerde kort na opening 0,7 procent lager op 4,83 euro.

Ook financiële concerns SNS Reaal en ING kregen vorig jaar een kapitaalinjectie van Bos. ING maakte eerder deze week bekend vroegtijdig 5 miljard euro terug te betalen.