DEN HAAG - Olieconcern Shell verwacht circa 5000 medewerkers te ontslaan in de door topman Peter Voser aangekondigde reorganisatie. Dat is 4,9 procent van het totale personeelsbestand. Dat heeft Shell donderdag bekendgemaakt bij de presentatie van de cijfers over het derde kwartaal.

De duizenden banen moeten de komende maanden geleidelijk verdwijnen, zegt een woordvoerder. Er woedt momenteel een interne strijd om de banen bij het olieconcern. 15.000 werknemers moeten opnieuw naar hun baan solliciteren. Bij Shell werken momenteel ongeveer 102.000 mensen.

De helft van de banen verdwijnt in Nederland, de Verenigde Staten en Groot-Brittannië. Het gaat om 'niet-technische' functies, waaronder managers.

Kosten
De reorganisatie kost het bedrijf in het vierde kwartaal "meerdere honderden miljoenen dollars". De ingreep treft de helft van het personeelsbestand.

De andere helft van de werknemers werkt bij de divisie 'downstream' (ondermeer raffinage en chemie), die bij de reorganisatie buiten schot blijft. Volgens financieel directeur Simon Henry loopt in dat onderdeel al een meerjarig plan. Henry sluit niet uit dat er in de komende jaren meer banen bij Shell verdwijnen.

Topman Voser kondigde bij zijn aantreden op 1 juli aan de structuur van Shell te willen vereenvoudigen. Door de ingreep moest het concern ook efficiënter worden. "Er zijn simpelweg te veel mensen met elkaar bezig in plaats van met de buitenwereld", aldus Voser destijds.

Divisies
De contouren van de ingreep werden in mei al duidelijk toen Voser aankondigde het aantal divisies te willen halveren tot drie. De drie onderdelen die zich bezighouden met het opsporen en de winning van energiebronnen worden samengevoegd, de activiteiten handel en duurzame energie worden gebundeld met de verkooptak en er komt een divisie voor nieuwe projecten.

In het derde kwartaal kampte Shell met "zwakke economische omstandigheden", aldus de bestuursvoorzitter. Vooral de flink gedaalde olieprijs en een lagere productie raakten het bedrijf. De productie kwam uit op 2,93 miljoen vaten olie-equivalent per dag, een stuk lager dan de 3,39 miljoen vaten waarop analisten in doorsnee rekenden.

We zien enkele tekenen dat de vraag naar energie en de prijzen verbeteren, maar de vooruitzichten  blijven erg onzeker, en we verwachten geen snel herstel", aldus Voser.

Kosten
De winst op basis van geschatte actuele kosten (ccs), de voornaamste maatstaf van Shells prestaties, daalde met 73 procent tot 3 miljard dollar. Analisten rekenden in doorsnee op een ccs-winst van 2,62 miljard dollar.

De nettowinst kwam uit op 3,2 miljard dollar in vergelijking met 8,5 miljard dollar in het derde kwartaal van vorig jaar. Shell wil over het derde kwartaal een dividend uitkeren van 0,42 dollar per aandeel. De omzet bedroeg 75 miljard dollar, 43 procent minder dan een jaar eerder.