DIEMEN - Randstad, een van 's werelds grootste uitzendbureaus, heeft in het derde kwartaal bijna een kwart minder winst geboekt dan vorig jaar.

De resultaten zijn beter dan verwacht. Dat blijkt uit donderdag gepubliceerde kwartaalcijfers. Randstad ziet een voorzichtig herstel in verschillende markten, hoewel de druk op de tarieven die het zijn klanten berekent wel toeneemt.

De winst zakte van 78,5 miljoen euro naar 60,9 miljoen euro. Het bedrijfsresultaat (ebita) ging omlaag met 56 procent tot 107,7 miljoen euro. De omzet viel met 28 procent terug tot 3,18 miljard euro.

Fragiel
Volgens Randstad is in veel markten sprake van herstel, maar dat herstel is wel ''fragiel''. Bestuursvoorzitter Ben Noteboom noemt de omzetontwikkeling ''bemoedigend''. ''Het patroon is klassiek'', aldus de topman.

Met name bij het traditionele uitzenden, zoals productie en logistiek, ziet Randstad verbetering. De professionals-activiteiten, waarbij hoger opgeleiden worden ingezet, dalen niet verder. Deze lopen normaal gesproken wat achter.

Randstad verwacht in het vierde kwartaal minder in de kosten te hoeven snijden dan in voorgaande periodes.

Druk
Ondanks het kwetsbare herstel neemt de druk op de marges wel toe, zo liet Randstad donderdag weten. Het bedrijf moest bij het vernieuwen van verschillende contracten genoegen nemen met lagere tarieven.

Uitzendbureaus zijn zwaar getroffen door de economische neergang. Klanten sneden in banen, waarbij vaak als eerste uitzendkrachten op straat stonden. Maar als de economie weer aantrekt, kunnen uitzenders daarvan vaak als eerste profiteren.