NEW YORK - Op de aandelenbeurzen in New York overheerste woensdag het negatieve sentiment door nieuwe zorgen over het tempo van het economisch herstel.

Beleggers reageerden teleurgesteld op een onverwachte daling in de verkoop van nieuwe huizen.

Verliezen op de beurs in Tokio, waar de Nikkei-index op de laagste stand in twee weken sloot, en lagere koersen op de Europese beurzen deden het sentiment op de Amerikaanse beurs ook geen goed.

Dow-Jonesindex

De Dow-Jonesindex van dertig grote fondsen stond aan het slot van de handelsdag op een verlies van 1,2 procent op 9762,69 punten.

De breed samengestelde S&P 500-index daalde 2,0 procent tot een stand van 1042,63 punten. De door technologiefondsen gedomineerde Nasdaq verloor 2,7 procent en stond op 2059,61 punten.

Huizenverkoop

De verkoop van nieuwe huizen in de Verenigde Staten daalde in september met 3,6 procent ten opzichte van augustus, de eerste daling sinds maart.

In september werden, omgerekend op jaarbasis, 402.000 nieuwe huizen verkocht, flink minder dan analisten hadden verwacht. Zij rekenden gemiddeld op 440.000 verkochte huizen.

JP Morgan Chase

Aandelen reageerden met flinke koersverliezen. Vooral de technologiesector en financials trokken Wall Street naar beneden.

De Amerikaanse bank JP Morgan Chase noteerde een verlies van 2,8 procent, het aandeel Bank of America ging 2,9 procent naar beneden en American Express moest 3,6 procent inleveren.

Visa

Visa was nog een uitzondering. De kredietkaartverstrekker maakte dinsdag beter dan verwachte kwartaalcijfers bekend.

Was er vorig jaar nog sprake van een verlies van 356 miljoen dollar, over het afgelopen kwartaal boekte het bedrijf een nettowinst van 514 miljoen dolllar. Het aandeel noteerde 4,9 procent hoger.

Apollo Group

De Nasdaq deed het nog slechter dan de twee andere graadmeters. Het grote koersverlies van Apollo Group, een bedrijf dat actief is in educatie en opleidingen, drukte stevig op de index. Het aandeel viel ruim 18 procent nadat het bedrijf had bekendgemaakt dat federale toezichthouders een onderzoek instellen naar de boekhouding van de onderneming.

Onder de verliezers zaten verder Apple, dat 2,5 procent moest inleveren, Microsoft met een min van 2,0 procent en Dell,dat 4,6 procent achteruitging. Logitech schaarde zich onder de grootste dalers met een verlies van 7,3 procent.

Goodyear

Opvallend uit de gratie was verder de grootste Amerikaanse bandenproducent Goodyear. Het aandeel verloor 16,9 procent nadat de belangrijkste vestiging in Noord-Amerika minder had gepresteerd dan analisten hadden verwacht, hoewel het bedrijf als geheel met een beter dan verwacht kwartaalresultaat naar buiten kwam.

Duurzame goederen

Een bericht eerder op de dag van het ministerie van Handel dat het aantal orders voor duurzame goederen in de Verenigde Staten in september met 1 procent is gestegen, kon beleggers niet imponeren. Het cijfer was in lijn met de verwachtingen.

Zakenbank Goldman Sachs kwam later nog met een naar beneden bijgestelde verwachting voor de economische groei in de VS voor het derde kwartaal van 3,0 procent naar 2,7 procent.

Op de valutamarkt noteerde de euro bij het slot van de handel 1,4711 dollar, tegen 1,4720 dollar bij het sluiten van de Europese beurzen.