DEN HAAG - Wereldhave wil meer investeren in winkelcentra en zijn investeringen in logistieke panden van de hand doen. Dat maakte het vastgoedbedrijf woensdag bekend in een strategische update.

Daarmee wil Wereldhave meer waarde creëren voor zijn portefeuille en de investeringsrisico's meer spreiden. Nu zijn de investeringen in winkelcentra ongeveer 45 procent van het portfolio van Wereldhave. Dat moet in de komende jaren 50 tot 60 procent worden.

Verkoop
Wereldhave gaat de investeringen in logistieke gebouwen en panden met een waarde minder dan 20 miljoen euro wegdoen. In totaal gaat het om ongeveer veertig objecten die voor circa 350 miljoen euro in de boeken staan.

De aanpassing van de strategie wordt doorgevoerd onder leiding van een nieuwe directie. In juli volgde Hans Pars, afkomstig van branchegenoot VastNed, de pensionerende Gijs Verweij op als bestuursvoorzitter. Een maand eerder was Albert Heijn-man Dirk Anbeek al toegetreden tot de directie.

Uitbreiding
Wereldhave wil de komende jaren geleidelijk uitbreiden. Het direct resultaat, de winst uit de verhuur van het vastgoed, moet stabiel groeien. Het bedrijf wil hiervoor zijn positie in een aantal landen, in het bijzonder Spanje, het Verenigd Koninkrijk en Frankrijk, versterken.

Wereldhave is nu op zeven markten actief. Het bedrijf heeft zich ten doel gesteld om in al deze landen voor minstens 400 miljoen euro aan vastgoedbezittingen te houden. De reden is vooral dat dit het bedrijf meer massa geeft om lokaal actief te zijn.

Vastgoed
Verder gaat Wereldhave zich richten op eigen ontwikkeling. Per jaar moet voor een bedrag van gemiddeld 5 tot 10 procent van de totale portefeuille aan nieuw vastgoed in exploitatie worden genomen.

Het bedrijf gaat zijn relatief sterke financiële positie gebruiken voor de uitbreidingsplannen. Op dit moment is er 340 miljoen euro direct beschikbaar voor het doen van aankopen en andere investeringen. Topman Pars is bereid om de verhouding tussen het eigen vermogen en de schulden te laten zakken. Op dit moment is deze 69 procent, op termijn kan dit naar 55 procent. Hiermee wordt het bedrag voor investeringen verder uitgebreid tot 500 miljoen euro.