AMSTERDAM - Het Damrak in Amsterdam sloot dinsdag aan het eind van een onrustige handelsdag in de min. Het aandeel ING beleefde een niet vaak vertoonde achtbaanrit die voortijdig eindigde met het stilvallen van de handel in het fonds.

De AEX-index verloor 1,52 punten, ofwel 0,5 procent, tot 311,13 punten. De MidKap-index sloot 0,1 procent hoger op 475,83 punten. In Parijs ging de CAC-40 nagenoeg onveranderd de dag uit, in Frankfurt daalde de DAX 0,1 procent en in Londen won de FTSE 0,2 procent.

Een tegenvallend cijfer over het vertrouwen van de Amerikaanse consument drukte de stemming in de middag. De belangrijkste index voor het consumentenvertrouwen daalde onverwacht scherp. Veel economen denken dat het economisch herstel niet kan doorzetten, als de Amerikaanse consument de hand op de knip houdt.

ING
ING maakte een chaotische dag door, nadat het aandeel maandag al 18 procent had verloren. ING daalde in de ochtend aanvankelijk tot ongeveer 15 procent, om daarna weer te herstellen.

De reden voor de onrust was volgens beleggingsadviseur Sijmen Plomp van Dresdner VPV onzekerheid over de gevolgen van een omvangrijke aandelenemissie en de plannen voor afsplitsing van onderdelen van het concern.

Aan het eind van de middag viel de handel stil door technische problemen. Volgens beursbedrijf Euronext werden deze problemen veroorzaakt door een groot aantal orders. Op het moment van stilvallen noteerde ING 6,1 procent lager.

AkzoNobel
In de AEX was AkzoNobel de grote verliezer met een koersdaling van 6,3 procent. Het chemie- en verfconcern had in de ochtend beter dan verwachte cijfers gepubliceerd, maar tegelijk aangegeven voorzichtig te zijn over de nabije toekomst.

Koploper van de Amsterdamse hoofdgraadmeter was uitgever Reed Elsevier. De Franse bank BNP Paribas had zijn beleggingsadvies verhoogd, waarna het fonds 4,7 procent klom.

BP
De grote Europese olieconcerns wonnen, nadat BP sterke cijfers had gepresenteerd. BP stond in Londen bovenaan op 4,8 procent. In Parijs won Total 1,8 procent. Shell ging in de AEX 2,6 procent vooruit.

In de MidKap was voedingsmiddelenproducent CSM de sterkste stijger met een plus van 5,5 procent. Woensdag voorbeurs presenteert het bedrijf zijn cijfers over de afgelopen drie maanden.

De euro deed 1,4790 dollar, tegen 1,5025 dollar aan het slot van de handel op maandag.