AMSTERDAM - De Vereniging van Effectenbezitters (VEB) gaat een enquêteprocedure starten bij de Ondernemingskamer over de gang van zaken rond het faillissement van effectenhandelaar Van der Moolen.

Dat kondigde VEB-voorzitter Jan Maarten Slagter vrijdag aan een bijeenkomst van aandeelhouders van Van der Moolen.

De commissarissen van Van der Moolen, die momenteel optreden als bestuur, gaven tijdens de bijeenkomst inzicht in de gang van zaken rond het faillissement. Uit de uitspraken concludeerde de VEB dat er genoeg aanwijzingen zijn dat er wanbeleid is gevoerd bij het bedrijf.

Helder
''We hebben hier een trits aan feiten en omstandigheden gehoord die wijzen op wanbeleid. Er zijn weinig zaken die zo helder zijn'', zei David Tomic, econoom bij de VEB, na de vergadering in een toelichting.

Commissaris en bestuurder Peter Zwart stelde tijdens de bijeenkomst dat het beleid van de onderneming de afgelopen jaren zwalkend is geweest. ''Er zijn tientallen initiatieven gestart die alleen geld hebben gekost.'' Hij zei verder dat de ondergang te wijten is aan de binnenkomst van bestuursvoorzitter Richard den Drijver in 2005.

Afgrond
In juli werd de topman door de commissarissen gedwongen om terug te treden. Kort daarna bleek dat Van der Moolen aan de rand van de afgrond stond. Uiteindelijk mislukte een reddingspoging van de commissarissen en werd het bedrijf in september faillissement verleend.

Slagter van de VEB sprak zijn teleurstelling uit dat Den Drijver en commissaris James McNally niet aanwezig waren. De twee commissarissen die nu het bestuur vormen, Zwart en Arjen Paardekooper, traden pas in mei aan en hebben daardoor relatief weinig kennis over de bedrijfsvoering in de jaren daarvoor. McNally is deze zomer vertrokken.