NEW YORK (ANP) - Alcoa zette donderdag de toon in Wall Street. Het aluminiumconcern opende de reeks van bekendmakingen van kwartaalcijfers, en de eerste vielen mee.

Dat leidde tot een optimische stemming, die ook werd gevoed met een meevallend cijfer over WW-uitkeringen én met gunstige cijfers van winkelketens over hun verkopen.

Optimisme
Die ketens hadden een vroeg kerstcadeau voor hun aandeelhouders. Macy's en Abercrombie & Fitch verrasten aangenaam met cijfers over de maand september. De we-gaan-weer-naar-schoolmaand, voor kinderen de tijd om zich in het nieuw te steken, was beter dan verwacht en de verkoopcijfers waren minder slecht dan analisten hadden voorspeld.

Het duidt erop dat de Amerikaanse consument met de feestdagen in zicht niet de hand op de knip zal houden, ondanks de werkloosheid. ''Eén zwaluw maakt nog geen zomer'', relativeerde een handelaar de positieve stemming. ''De echte test moet nog komen.''

Slotstanden
De Dow-Jonesindex sloot 61,29 punten, of wel 0,6 procent, hoger op 9786,87 punten. De breder samengestelde S&P 500-index eindigde op 1065,48 punten, een stijging van 7,90 punten, dus 0,8 procent. De Nasdaq-index, belangrijk voor de stemming in de technologiesector, klom met 13,60 punten, 0,6 procent, naar 2123,93 punten.

De effectenbeurs ging donderdag voortvarend van start, maar de optimistische stemming werd gedrukt toen tijdens de handel bleek dat de belangstelling om langjarige staatsleningen te kopen tegenviel. Een zwakke dollar maakt beleggers buiten de VS terughoudend om hun geld te steken in dit schuldpapier.

Alcoa
Alcoa boekte in het derde kwartaal van dit jaar een nettowinst van 77 miljoen dollar, waar gerekend was op rode cijfers. In de voorgaande drie kwartalen leed de onderneming nog verlies. Gunstige kwartaalcijfers van grondstoffenfondsen kunnen wijzen op aantrekkende industriële activiteit.

Een handelaar tekende daarbij aan dat beleggers de komende tijd bij kwartaalcijfers niet alleen zullen letten op winst of verlies, maar ook hoe de winst tot stand gekomen is. Als de winsten het gevolg zijn van het snijden in de kosten van de onderneming en niet van hogere verkopen, duidt dat erop dat het economisch herstel toch nog op zich laat wachten, redeneerde hij.

Uitkering
Het aantal Amerikanen dat voor het eerst een uitkering aanvroeg was vorige week 521.000 en dat waren er 33.000 minder dan een week eerder. Analisten hadden gerekend op 540.000 nieuwe aanvragers.

De olieprijzen lagen ruim 2 procent hoger. Ook de oliemaatschappijen lieten hogere koersen zien.

De euro noteerde op 1,4778 dollar, tegenover 1,4775 bij het slot van de Europese beurzen.