AMSTERDAM - Shell is begonnen met het ontwerp voor een drijvend platform voor vloeibaar gas (LNG), zo maakte het concern donderdag bekend.

De installatie is met 480 meter lengte en 75 breedte 'nog groter dan een vliegdekschip' en moet een capaciteit gaan krijgen om 3,5 miljoen ton LNG per jaar te produceren.

Het project bevindt zich nu in de ontwikkelingsfase. Een woordvoerster van het bedrijf kan nog niet zeggen wanneer het eerste platform in dienst wordt genomen, "de bouw gaat nog jaren duren."

Samsung
Binnenkort zal waarschijnlijk een definitieve order worden geplaatst bij het Koreaanse bouwbedrijf Samsung Heavy Industries. Dat bedrijf schatte de kosten van tien van dergelijke platforms eerder dit jaar op 5 miljard dollar (3,4 miljard euro).

Het zou het eerste dergelijke platform ter wereld worden. De faciliteit is bestemd voor winning van gasvelden in West-Australie. "We onderzoeken momenteel ook andere locaties op de wereld waar deze techniek kunnen inzetten", aldus de woordvoerster.

Vloeibaar
LNG is aardgas dat afgekoeld wordt, zodat het vloeibaar wordt en vervolgens met een schip vervoerd kan worden naar plaatsen die niet met pijpleidingen zijn verbonden.

Drijvende LNG-platforms moeten winning mogelijk maken in relatief kleine offshore gasvelden die te klein zijn om LNG-terminals en de bijbehorende pijplijnen aan land te bouwen.

Shell zegt dat het nog geen definitieve beslissing heeft genomen over het project. Maandag komt het bedrijf met een verklaring over de impact van de installatie op het milieu.