AMSTERDAM - De Europese effectenmarkten eindigden donderdag stevig in de plus. Sterke cijfers van het Amerikaanse aluminiumconcern Alcoa gaven de beurzen steun.

Alcoa gaf woensdagavond de aftrap voor het Amerikaanse cijferseizoen en boekte in het derde kwartaal winst, terwijl op rode cijfers was gerekend.

''Als dit een voorbode is van de cijfers over het derde kwartaal gaan we meer van dit soort sterke koersbewegingen krijgen'', zei fondsmanager Corné van Zeijl van SNS Securities.

AEX
De hoofdindex AEX in Amsterdam sloot 5,55 punten, ofwel 1,8 procent, hoger op 314,76 punten. De MidKap-index voor het middensegment noteerde 1,5 procent in de plus op 486,96 punten. De beurzen in Parijs, Londen en Frankfurt stegen tot 1,3 procent.

Grondstoffenfondsen in Europa liftten mee op de goede cijfers van Alcoa. Bovendien bereikte de goudprijs donderdag voor de derde dag op rij een recordniveau, van 1058 dollar per ounce.

BHP Billiton
In Londen won 's werelds grootste mijnbouwer BHP Billiton 2,2 procent. Rio Tinto klom 3,7 procent en Xstrata steeg 4,4 procent. Staalconcern ArcelorMittal steeg 4,2 procent in de AEX en het Duitse ThyssenKrupp noteerde in Frankfurt 4 procent hoger.

Postbedrijf TNT won 2,3 procent. De Duitse kartelautoriteiten gaan akkoord met de overname van een aantal regionale postbedrijven. Met de overname neemt de dekking van het postbezorgnetwerk in het land toe van 26 naar 40 procent.

Beter Bed
Beddenspecialist Beter Bed steeg met 14,6 procent. Het bedrijf verhoogde woensdag na het slot van de beurs de winstverwachting voor het derde kwartaal. Volgens Beter Bed waren de omstandigheden in het derde kwartaal minder negatief dan eerder.

De beurzen reageerden niet of nauwelijks op de rentebesluiten van de Europese Centrale Bank en de Bank of England. Beide lieten het belangrijkste rentetarief donderdagmiddag zoals verwacht ongewijzigd op respectievelijk 1 en 0,5 procent.

De euro noteerde op 1,4775 dollar. Bij het slot van de Europese beurzen woensdag stond de Europese munt nog op 1,4670 dollar.