PITTSBURGH - 's Werelds grootste aluminiumproducent Alcoa heeft in het derde kwartaal onverwacht weer zwarte cijfers geschreven, na drie opeenvolgende kwartalen met verlies te zijn gesloten. Dat kwam vooral door kostenbesparingen en hogere aluminiumprijzen.

Alcoa behaalde een nettowinst over het afgelopen kwartaal van 77 miljoen dollar (48 miljoen euro), ofwel 8 dollarcent per aandeel. Analisten hielden juist rekening met een verlies van 9 cent per aandeel. Alcoa maakte woensdag na sluiting van de beurs in New York zijn kwartaalcijfers bekend.

Omzet
De omzet daalde tot 4,6 miljard dollar van 7 miljard dollar in de periode vorig jaar. Vergeleken met het tweede kwartaal van dit jaar was echter sprake van een omzetstijging met 9 procent. Ook dit cijfer was boven de verwachtingen van analisten. ''De resultaten zijn op alle fronten beter dan verwacht'', zei een analist.

Volgens het concern, dat een zwaar jaar achter de rug heeft door de economische neergang, neemt de vraag naar aluminium wereldwijd toe. Alcoa-topman Klaus Kleinfeld liet in juli al weten voorzichtige tekenen van herstel te zien.

Reorganisatie
Aan het begin van dit jaar kondigde hij een forse reorganisatie aan, waarbij 15.000 banen werden geschrapt. Ook werd de productie fors teruggeschroefd wegens de afgenomen vraag. Bijna alle sectoren van het concern, waaronder de auto-industrie, de luchtvaart en de bouw hadden het zwaar.

Alcoa verzorgde woensdag de aftrap voor het derdekwartaalcijferseizoen in de Verenigde Staten. Beleggers reageerden opgelucht op de gunstige cijfers. Het aandeel Alcoa ging tijdens de nabeurshandel op Wall Street ruim 5 procent omhoog.