NEW YORK -De beleggers op de effectenmarkten in New York deden het woensdag voorzichtig aan, na twee dagen van koersstijgingen.

Vastgoed- en bouwbedrijven stonden onder druk door speculaties dat de Amerikaanse overheid een stimuleringsprogramma voor starters op de woningmarkt niet zal verlengen.

Alcoa
Daarnaast nam de markt een afwachtende houding aan in aanloop naar het aanstaande derdekwartaalcijferseizoen. De start hiervan wordt na het sluiten van de beurs traditiegetrouw afgetrapt door aluminiumgigant Alcoa.

De toonaangevende Dow-Jonesindex sloot 5,67 punten (0,1 procent) lager op 9725,58 punten. De breder samengestelde S&P 500 schommelde de hele dag rond het slot van dinsdag maar eindigde uiteindelijk 2,86 punten, ofwel 0,3 procent, hoger op 1057,58 punten. De technologiebeurs Nasdaq ging eenzelfde percentage omhoog tot 2110,33 punten.

Conumentenbestedingen
Voor de opening van de beurzen was er positief nieuws van groothandelaar Costco Wholesale. Het bedrijf rapporteerde een hogere kwartaalwinst dan voorspeld. Dat zou kunnen wijzen op een verbetering van de consumentenbestedingen in de Verenigde Staten. Costco won 1,9 procent.

Dit bedrijf is echter te klein om de beurs in beweging te zetten. ''Beleggers wachten op Alcoa. Deze resultaten zullen het verloop van de beurs bepalen de komende dagen'', zei een handelaar in New York. Beleggers hadden er blijkbaar wel vertrouwen in want Alcoa, een belangrijk fonds in de Dow, sloot met een winst van 2,2 procent.

Telecom
Het telecomconcern AT&T was de grootste daler in de Dow met een verlies van 2,1 procent. Vliegtuigproducent Boeing en farmacieconcern Merck verloren rond de 1 procent.

De Olieconcerns Chevron en ExxonMobil wisten de verliezen van eerder op de dag aan het einde van de handel in te lopen. Eerder verloren zij terrein door een daling van de olieprijs met 1,7 procent tot 69,68 dollar per vat. Dat werd veroorzaakt door een overheidsrapport waaruit bleek dat de brandstofvoorraden in de VS meer zijn toegenomen dan verwacht.

Belastingprikkel
De huizenbouwers KB Home (min 1,8 procent) en Pulte Homes (min 3,8 procent) werden flink minder waard op de beurs. Deutsche Bank liet in een rapport weten dat de huizenprijzen in de Verenigde Staten zullen dalen als de overheid niet doorgaat met de belastingprikkel voor starters van 8000 dollar. Het stimuleringsprogramma loopt volgende maand af.

Coca-Cola en Bank of America, twee zwaargewichten in de Dow, stegen respectievelijk 0,9 en 1,9 procent. Dat had mogelijk te maken met koopadviezen voor deze fondsen van Deutsche Bank.

Valuta
Op de valutamarkt noteerde de euro 1,4680 dollar tegen 1,4670 dollar bij het slot van de Europese beurzen donderdag.