AMSTERDAM - De belangrijkste Europese beurzen zijn woensdag negatief gesloten. De effectenmarkten schommelden de hele dag tussen plussen en minnen.

Beleggers deden het rustig aan, nadat de effectenmarkten dinsdag flink waren gestegen. Aandelen van banken deden het daarbij slecht. Eerder deze week vonden ze nog gretig aftrek.

In Amsterdam sloot hoofdgraadmeter AEX nagenoeg gelijk aan de stand van dinsdag, op 309,21 punten. De MidKap-index ging 0,8 procent omhoog tot 479,95 punten. De aandelenbeurzen van Parijs, Londen en Frankfurt daalden tot 0,6 procent.

Banken
Aandelen van banken stonden in heel Europa overwegend lager. Maandag was er nog enthousiasme voor de stukken nadat zakenbank Goldman Sachs de sector in een advies had opgewaardeerd.

In Amsterdam ging het aandeel van bank en verzekeraar ING tegen de trend in en noteerde 0,8 procent hoger. Woensdag maakte ING bekend een Zwitserse divisie, die bankdiensten levert aan vermogende particulieren, aan de Zwitserse bank Julius Baer te verkopen.

Prijs
Beleggingsstrateeg Michel van de Stee van Van Lanschot Bankiers noemt de prijs die Julius Baer heeft betaald redelijk. Andere analisten vinden de prijs aan de lage kant. Julius Baer, zelf ruim 4,7 procent in de plus, betaalde 344 miljoen euro voor de divisie.

Van der Stee wees verder op de bouwbedrijven die het woensdag goed doen. Bouwbedrijf BAM noteerde 2,6 procent hoger na meerdere koopadviezen deze week. Heijmans, dat de afgelopen tijd flink is afgestraft op de beurs, stond 0,3 procent hoger. Heijmans kreeg woensdag een adviesverhoging van Royal Bank of Scotland.

CSM
In de MidKap deed CSM het opnieuw goed met een plus van bijna 3 procent. Het fonds won dinsdag al, nadat het zei sneller te willen groeien dan de markt. Woensdag verhoogden verschillende banken, waaronder het Zwitserse Cheuvreux, het koersdoel.

Oliemaatschappijen waren grote verliezers. Het Britse BP daalde 1,7 procent, het Franse Total dook 0,8 procent in de min en het Nederlands-Britse Shell verloor 0,7 procent. Woensdag stond de olieprijs 1 procent lager op 70,18 dollar per vat.

Alcoa
Beleggers waren bij het slot van de Europese beurzen in afwachting van de cijfers van de Amerikaanse aluminiumgigant Alcoa. De onderneming trapt woensdag na de sluiting van Wall Street traditiegetrouw het kwartaalcijferseizoen af. Die resultaten kunnen volgens Van der Stee de verdere toon gaan zetten.

De euro noteerde woensdag aan het slot van de Europese beurzen op 1,4670 dollar. Bij het slot een dag eerder stond de Europese munt op 1,4740 dollar.