ROTTERDAM - De markt voor beursintroducties wordt gedomineerd door Chinese bedrijven.

Het afgelopen kwartaal waren 62 Chinese ondernemingen goed voor bijna twee derde van de totale waarde van beursintroducties wereldwijd. Dit maakte accountants- en advieskantoor Ernst&Young (E&Y) dinsdag bekend.

Kwartaal
De totale markt voor beursintroducties bedroeg in het derde kwartaal 37,8 miljard dollar (25,7 miljard euro). Volgens E&Y was dat het hoogste niveau sinds het tweede kwartaal van vorig jaar. Door een slecht begin van 2009 waren de eerste negen maanden van het jaar wel de zwakste eerste negen maanden sinds 2003.

De meest waardevolle beursgang was die van China State Construction Engineering. Die Chinese bouwgigant haalde op de beurs van Shanghai 7,3 miljard dollar (4,9 miljard euro) op.

Azië
De grote beursactiviteit in Azië steekt scherp af tegen de stilte die heerst op de Europese markten. E&Y telde er een totale waarde van minder dan 130 miljoen euro, nog geen procent van de totale markt. Dat is opvallend, omdat Europese bedrijven enkele jaren geleden nog goed waren voor bijna een derde van de markt.

De Europese markt lijkt echter tekenen van leven te vertonen. Maandag maakte de Britse verzekeraar Aviva bekend de Nederlandse dochter Delta Lloyd in november naar de beurs te brengen. Aviva zou voor de verkoop van 30 tot 40 procent van zijn belang ongeveer 1 miljard euro willen innen.