NEW YORK - De aandelenkoersen op Wall Street kregen dinsdag een stevige impuls van optimisme over het economische herstel en het aankomende kwartaalcijferseizoen.

De hoop dat er weer betere tijden komen, werd vooral gevoed door een renteverhoging van de centrale bank van Australië. Het land is het eerste lid van de G20, de groep van twintig belangrijkste economieën ter wereld, dat de rente naar boven heeft bijgesteld sinds het uitbreken van de financiële crisis.

Slotstanden
De Dow-Jonesindex van dertig grote fondsen sloot met een winst van 131,50 punten, ofwel 1,4 procent, op een stand van 9731,25 punten. De breder georiënteerde S&P 500 ging 14,26 punten (1,4 procent) omhoog tot 1054,72 punten. De door technologiefondsen gedreven Nasdaq won 35,42 punten tot 2103,57 punten. Dat betekent een winst van 1,7 procent. ''De aandelenmarkt wil omhoog'', repte een handelaar in New York.

Naast de Australische renteverhoging kreeg de beurshandel een opsteker van speculaties over meevallende derdekwartaalcijfers. ''De markt verwacht goede resultaten. Het afgelopen kwartaal presteerde ongeveer 70 procent van de bedrijven boven verwachting dankzij kostenverlagingen. In het derde kwartaal heeft de economie tekenen van herstel laten zien'', aldus de handelaar.

Alcoa
Aluminiumgigant Alcoa, dat woensdag nabeurs de aftrap geeft bij de publicatie van de resultaten, maakte een koerssprong van 3,5 procent. Daarmee prijkte het fonds bovenaan de Dow.

Het farmacieconcern Pfizer werd 2,3 procent duurder na een gunstig bericht van de toezichthouder op voedsel en medicijnen, de FDA, over de aidsremmer Selzentry.

Boeing
Geen enkel hoofdfonds sloot met verlies. Boeing koerste het grootste deel van de dag in het rood, maar wist er tegen het einde van de handel toch nog een kleine plus uit te persen. De vliegtuigfabrikant kampt opnieuw met productievertragingen en daardoor hogere kosten, zo werd dinsdag bekend. Het concern ziet zich daardoor gedwongen tot een afschrijving van 1 miljard dollar in het derde kwartaal.

Energieconcerns profiteerden dinsdag van een opgelopen olieprijs. De prijs voor een vat ruwe Amerikaanse olie steeg met 0,9 procent tot boven de 71 dollar. Volgens de Amerikaanse overheid zal de vraag naar olie tegen het einde van dit jaar flink toenemen, vooral door een herstel van de economieën van de Aziatische landen, waaronder China. Oliereus ExxonMobil kreeg er 1,1 procent bij, terwijl Chevron 1,7 procent meer waard werd.

Valuta
Op de valutamarkt noteerde de euro op 1,4720 dollar tegen 1,4740 dollar bij het sluiten van de Europese beurzen dinsdag.