NEW YORK - Gunstige cijfers over de groei van de dienstensector stuwden maandag de aandelenkoersen in Wall Street omhoog.

Bovendien waren de banken in trek na een positief beleggingsadvies. De aandeelhouders zagen in een positieve stemming de stroom van nieuwe kwartaalcijfers van de ondernemingen, die woensdag losbarst, tegemoet.

Slotstanden
De Dow-Jonesindex sloot 112,08 punten hoger, of wel 1,2 procent, op 9599,75 punten. De breder samengestelde S&P 500-index klom met 1,5 procent naar 1040,46 punten, een stijging van 15,25 punten. De Nasdaq-index, belangrijk voor de stemming in de technologiesector, liet een stijging zien van 20,04 punten naar 2068,15 punten, een stijging van 1 procent.

De index die de activiteit meet van de dienstensector in de VS, steeg vorige maand van 48,4 naar 50,9 punten en dat houdt in dat de sector voor het eerst sinds een jaar weer groeit. Analisten hadden gerekend op een gelijkblijvende activiteit. De aandeelhouders waren ingenomen met dit nieuws. De dienstensector vormt 80 procent van de Amerikaanse economie en omvat onder meer horeca, luchtvaart en bankwezen.

Bankensector
De financiële waarden waren in trek nadat de bank Goldman Sachs de bankensector in een advies had opgewaardeerd. De koersen zouden niet de echte verdiencapaciteit van banken weerspiegelen. De grote banken lieten koerswinsten zien van meer dan 3 en 4 procent. Ook Caterpillar was gevraagd na een positief beleggingsadvies. De fabrikant van bouwmachines zag de koers met meer dan 3 procent stijgen.

De hogere koersen op Wall Street volgden nadat vier dagen verliezen te noteren waren. Beleggers waren vorige week onzeker over het tijdstip waarop de economie zich zal herstellen en over de kracht van dat herstel.

iBasis
De koers van iBasis steeg met 7,5 procent naar 2,30 dollar, nadat KPN het bod op deze onderneming had verhoogd naar 2,25 dollar. KPN heeft al 56 procent van de aandelen, maar wil ook de resterende 44 procent in handen krijgen. Het bestuur van iBasis gaf geen advies hierover. KPN voert een rechtszaak tegen de onderneming omdat die een beschermingsconstructie zou hebben opgeworpen.

Het positieve nieuws over de dienstensector was een mooie opsteker voor de aandelenbeurs. Beleggers leken eerder een afwachtende houding aan te nemen tot woensdag Alcoa de rij opent van ondernemingen die de cijfers over het derde kwartaal publiceren, maar in de loop van de dag leek zich optimisme meester te maken van de beurs. Na publicatie van de cijfers over het tweede kwartaal stegen de koersen sterk. Meer dan 70 procent van de ondernemingen overtrof toen de verwachtingen van de analisten.

Valuta
De dollar noteerde 1,4653 euro tegenover 1,4644 bij het sluiten van de Europese beurzen.