AMSTERDAM - Deze week begint het kwartaalcijferseizoen. Beleggers krijgen de komende weken hopelijk duidelijkheid over de echte economische situatie, als alle beursgenoteerde ondernemingen hun resultaten over het derde kwartaal naar buiten brengen.

Door Belegger.nl

Analisten en beursdeskundigen zijn optimistisch. Bestuurslid Eric Le Coz van de vermogensbeheerder Carmignac Patrimoine maakt zich geen zorgen over de derdekwartaalcijfers. Hij verwacht juist dat de resultaten goed uitvallen, net als over het tweede kwartaal al het geval was.

'Het derde kwartaal wordt geweldig', zegt hij tegen Belegger.nl. Hij wijst op de toegenomen economische activiteit in onder meer de Verenigde Staten, China en Duitsland. Daar komt bij dat bedrijven flink hebben bezuinigd, waardoor met minder omzet meer winst kan worden gehaald.

Reorganisaties
Ook ABN Amro is vol hoop over de derdekwartaalcijfers. Ook de analisten van deze bank wijzen op de kostenbesparingen. En ze constateren dat bedrijven door hun voorraden heen zijn, nadat ze daar tijdens het dieptepunt van de recessie op in hadden geteerd. Nu moeten ze die weer aanvullen. Dat pakt positief uit voor de bedrijfscijfers.

Daarnaast is de arbeidsproductiviteit toegenomen en worden consumenten weer voorzichtig optimistisch. Vergeleken met het derde kwartaal 2008 zullen de cijfers sowieso beter uitpakken, aldus ABN Amro.

Vermogensbeheerder Martine Hafkamp is ook positief gestemd. Het is hoopgevend dat weinig bedrijven met winstwaarschuwingen zijn gekomen, schrijft zij in haar jongste column. De afgenomen werkgelegenheid wordt volgens haar gecompenseerd door een hogere arbeidsproductiviteit en stijgende lonen.