NEW YORK - De koersen op de effectenbeurzen in New York stonden ook vrijdag onder druk. Dit kwam door tegenvallende cijfers over de werkgelegenheid in de Verenigde Staten

Het Amerikaanse ministerie van Handel meldde voor de opening van de beurshandel dat het aantal banen in september met 263.000 was afgenomen, veel meer dan de 180.000 die waren verwacht. De werkloosheid in de VS liep op naar 9,8 procent van de beroepsbevolking tegen 9,7 procent in augustus.

Economie
Wall Street reageerde gelijk met flink lagere koersen, maar krabbelde later weer op. Beursvolgers lieten weten dat de slechte cijfers eigenlijk al waren ingecalculeerd nadat eerder deze week al mindere cijfers over de Amerikaanse economie naar buiten waren gekomen.

De Dow-Jonesindex van dertig grote fondsen sloot met een verlies van 0,2 procent tot 9487,67 punten. De breder samengestelde S&P 500 zakte met 0,5 procent tot 1025,21 punten. De Nasdaq-index, waarin veel technologiefondsen zijn opgenomen, eindigde ook 0,5 procent lager, op 2048,11 punten.

Herstel
De belangrijkste beursgraadmeters in New York moesten donderdag al het grootste verlies in drie maanden tijd incasseren. Steeds meer beleggers beginnen te geloven dat een sterk herstel van de economie voorlopig uitblijft.

De verliezen werden vrijdag over een breed front gedragen. Het conglomeraat General Electric, door zijn diverse activiteiten ook wel de mini-economie van de Verenigde Staten genoemd, was met een koersdaling van 3,8 procent de grootste daler in de Dow-Jonesindex. Daarna volgden netwerkbouwer Cisco (min 1,7 procent) en het technologieconcern en computerproducent Hewlett-Packard (min 1,5 procent).

KBW
Financiële fondsen waren wel in trek na een positieve notitie van effectenhuis KBW over kleine en middelgrote banken. Apple sprong eruit in de Nasdaq-index. Het bankconcern UBS vindt het aandeel van de maker van de iMac en de iPhone koopwaardig. De koers van Apple steeg daardoor met 2,2 procent.

Op de valutamarkt in New York noteerde de euro 1,4575 dollar tegen 1,4580 dollar eerder op de dag in Europa. De prijs van een vat ruwe Amerikaanse olie (van 159 liter) ging met 1,6 procent omlaag naar 69,70 dollar.