AMSTERDAM - De AEX-index van de aandelenbeurs in Amsterdam sloot vrijdag met een verlies van 2,1 procent net onder de 300 punten.

Dat niveau geldt als psychologisch belangrijk. De voornaamste reden voor de daling was de presentatie van een tegenvallend cijfer over de Amerikaanse arbeidsmarkt.

Banen
In september gingen er in de Verenigde Staten 263.000 banen verloren. Analisten rekenden op een mildere krimp van 180.000 banen na het verlies van 201.000 arbeidsplaatsen in juli. Het rapport bracht opnieuw zorgen over de gezondheid van de economie met zich mee.

De graadmeter sloot op 25 augustus voor het eerst sinds oktober vorig jaar boven de 300 punten en piekte in de loop van 19 september op 315,48 punten. Vrijdag eindigde de AEX op 299,30 punten. De MiKap-index daalde 2,4 procent tot 457,78 punten. De beurzen in Frankfurt, Londen en Parijs verloren tot 1,9 procent.

Boskalis
Beleggers besloten na de bekendmaking van het banencijfer, dat volgde op tegenvallende berichten over de Amerikaanse economie eerder in de week, hun winsten te verzilveren. Vooral fondsen die recent hard opliepen, waaronder Air France-KLM en Boskalis, werden van de hand gedaan. De luchtvaartmaatschappij daalde ruim 3 procent, de baggeraar verloor bijna 5 procent.

Ook banken, verzekeraars en grondstofgerelateerde fondsen moesten het ontgelden. Deze fondsen worden als eerste geraakt door economische schommelingen. Aegon en ING verloren respectievelijk 3,4 en 5,6 procent. Staalconcern ArcelorMittal daalde 2,8 procent en Shell leverde 1,3 procent in.

Océ
Printer- en kopieermachinefabrikant Océ (min 5,9 procent) stond vanaf de handelsaanvang onder druk. Het bedrijf stelde teleur met een nettoverlies van 25 miljoen euro in het derde kwartaal en een omzetdaling van 10 procent tot 631 miljoen euro.

Kabelproducent Draka zei vrijdag zijn donderdagavond aangekondigde aandelenemissie met succes te hebben afgerond. Draka haalt 100,7 miljoen euro op met de verkoop van nieuwe aandelen. De helft komt voor rekening van grootaandeelhouder Flint Beheer.

Volgens analisten neemt dit een groot deel van het financieel risico bij het bedrijf weg. Draka moest desalniettemin een verlies van 4,8 procent incasseren.

De euro noteerde vrijdag 1,4580 dollar. Bij het slot van de Europese beurzen op donderdag was de Europese munt nog 1,4620 dollar waard.