AMSTERDAM - Bierbrouwer Heineken zou zijn oog hebben laten vallen op de bieractiviteiten van het Mexicaanse Femsa.

De twee partijen hebben gesprekken gevoerd over een mogelijke overname, meldde de Amerikaanse krant Wall Street Journal vrijdag op basis van bronnen bekend met de situatie.

Femsa is een van de grootste drankenbedrijven in Latijns-Amerika. Het concern wil zijn bieractiviteiten fuseren met een ander bierconcern. Met de deal zou een bedrag van 9 miljard dollar (6,2 miljard euro) zijn gemoeid.

Beurs
Heineken onthield zich van commentaar en wilde niet ingaan op vragen over mogelijke interesse. Op de beurs in Amsterdam verloor het aandeel vrijdagochtend 3,4 procent. De AEX noteerde 1,5 procent lager.

Fomento Economico Mexicano SAB, zoals Femsa voluit heet, heeft bevestigd gesprekken te voeren met verschillende partijen, maar zegt niet met wie.

Volgens The Wall Street Journal zou ook SABMiller, het bierconcern dat in 2008 Grolsch overnam, om de tafel zitten. Femsa waarschuwde dat er geen zekerheid is dat de gesprekken tot een definitieve overeenkomst zullen leiden.

Distributie
De bieractiviteiten van Femsa hebben een marktaandeel van 42 procent in het thuisland. Heineken en Femsa werken al tien jaar samen op de Amerikaanse markt op het terrein van distributie. Bovendien heeft Heineken een belang van 17 procent in de Braziliaanse bierbrouwer Kaiser, waarin Femsa de andere 83 procent in handen heeft.

''Deze samenwerking geeft al de mate van interesse van Heineken in Femsa aan'', aldus analist Richard Withagen van SNS Securities. Bovendien is er een groot groeipotentieel in zowel Mexico als Brazilië, gezien de grote bevolking.

Een mogelijke overname komt voor Heineken echter wel op een onhandig moment. Het concern stak zich vorig jaar fink in de schulden met de overname van onderdelen van de Britse brouwer Scottish & Newcastle.

Niet onmogelijk
Toch menen analisten dat Heineken een miljardenovername kan betalen door nieuwe aandelen uit te geven zonder dat de familie Heineken zijn meerderheidsbelang zal verliezen. De verhouding tussen de nettoschuld en het bedrijfsresultaat zal verder oplopen, maar zou het niet onmogelijk maken, aldus Wim Hoste van KBC.

Mocht SABMiller er met de Mexicaanse bruid vandoor gaan, zal dit een streep onder de Amerikaanse samenwerking zetten en de kansen van Heineken op de groeimarkten Mexico en Brazilië verkleinen. ''Dit zou een zeer slecht scenario voor Heineken zijn'', aldus Withagen.