VENLO - Océ moet nog steeds alle zeilen bijzetten om de economische storm door te komen.

De printer- en kopieerapparatenfabrikant kampt met terughoudendheid van het bedrijfsleven en ziet in Europa daarin nog geen verbetering. Wel ziet de printerfabrikant in de Verenigde Staten licht aan het eind van de tunnel.

Dat liet Océ vrijdag weten bij de publicatie van de derdekwartaalcijfers. De totale omzet bij het bedrijf liep terug met 10 procent tot 631 miljoen euro. Océ is in belangrijke mate afhankelijk van de verkoop van apparaten en bijbehorende meerjarige contracten.

Besparen
Bedrijven blijven besparen op apparatuur, zoals printers, faxen en kopieerapparaten, met name in Europa. Grote orders voor de onderneming zijn over het algemeen nog steeds schaars. "In Europa en Nederland zakken de omzetten nog steeds van kwartaal op kwartaal", aldus financieel topman Hans Kerkhoven. Océ verwacht dat ook in het vierde kwartaal de omzet onder druk staat door moeilijke marktomstandigheden.

Banen
Océ blijft daarom kosten terugdringen. In de afgelopen twaalf maanden sneed het bedrijf al fors in de kosten. "We blijven kijken waar we extra kunnen besparen", aldus Kerkhoven. Het bedrijf schrapte dit jaar tot nu toe 1170 banen, waarmee het 110 miljoen euro uitspaarde.

Océ liet vrijdag weten meer te kunnen besparen dan begroot in 2009. Het bedrijf mikt dit jaar op ten minste 130 miljoen euro aan besparingen, zo liet het in een audioconferentie met analisten weten. Eerder dit jaar ging Océ nog uit van een totaal van 124 miljoen euro aan kostenbesparingen.

Océ ziet een klein lichtpuntje in de Verenigde Staten. Daar zorgt de financiële sector, goed voor 10 procent van de omzet, voor de eerste tekenen van hoop.

Uitbodemen
Volgens Océ is deze sector aan het uitbodemen, waardoor de eerste grote orders met meerjarige contracten voor het bedrijf binnenkwamen. "Daardoor daalde de omzet hier wat minder dan in eerdere kwartalen", aldus Kerkhoven.

Océ boekte in het derde kwartaal een verlies van 25 miljoen euro, 1 miljoen meer dan een jaar eerder. Het verlies werd veroorzaakt door een reorganisatielast. Hiervoor gecorrigeerd komt het genormaliseerde bedrijfsresultaat uit op 1 miljoen euro tegen 17 miljoen euro een jaar eerder.