NEW YORK -De effectenbeurzen in New York zijn slecht aan een nieuwe handelsmaand begonnen. Ze leden donderdag het grootste verlies in de afgelopen drie maanden. De beleggers op Wall Street bleven bezorgd over de kracht van het economische herstel in de Verenigde Staten.

De Dow-Jonesindex van dertig grote fondsen sloot 2,1 procent lager op 9509,28 punten. De breder samengestelde S&P 500 daalde 2,6 procent tot 1029,85 punten. Het verlies van de Nasdaq-index kwam zelfs uit op 3,1 procent op 2057,48 punten.

Bezorgdheid
De bezorgdheid over de economie werd aangewakkerd door nieuwe cijfers. Het aantal aanvragen voor een WW-uitkering in de VS was afgelopen week groter dan verwacht. In totaal waren er 17.000 nieuwe claims tot een totaal van 551.000.

Daarnaast bleken inkoopmanagers in de verwerkende industrie minder optimistisch dan analisten hadden gedacht. De zogenoemde ISM-index kwam uit op 52,6, wat wel duidt op groei van de verwerkende industrie, maar economen hadden op een stand van 54 gerekend.

Banenmarkt
Wall Street kijkt nu met spanning uit naar vrijdag. Dan worden nieuwe cijfers bekend over de Amerikaanse banenmarkt in september. Cijfers over de werkloosheid zijn belangrijk, omdat die een indicatie geven hoe de consumentenbestedingen zich ontwikkelen.

Technologieaandelen behoorden donderdag tot de grootste verliezers. Microsoft daalde bijvoorbeeld ruim 3 procent in koers nadat Goldman Sachs de softwaremaker van een favorietenlijstje had gehaald. Volgens het bankconcern heeft Microsoft mogelijk een zwak kwartaal achter de rug.

Cisco
Cisco was een ander groot IT-fonds dat behoorlijk wat terrein prijsgaf. De fabrikant van netwerkapparatuur kondigde aan voor 3 miljard dollar het Noorse bedrijf Tandberg over te nemen. Daarmee versterkt het concern zich op het gebied van videoconferenties. Beleggers lieten Cisco 2 procent in koers dalen nadat het aandeel woensdag nog een van de favorieten was onder de investeerders in de technologiesector.

Ook de financiële sector stond onder druk. JPMorgan zakte 5,6 procent in koers, American Express en Bank of America raakten meer dan 4 procent aan beurswaarde kwijt. Bank of America maakte woensdag na sluiting van de Amerikaanse effectenbeurzen bekend dat zijn topman eind dit jaar vertrekt.

Valuta
De euro noteerde 1,4535 dollar op de New Yorkse valutamarkt. In Europa was de munteenheid op 1,4530 dollar de handel uitgegaan. De prijs van een vat ruwe Amerikaanse olie (van 159 liter) zakte 0,4 procent, tot 70,34 dollar.